Istorija razvoja poljoprivrednih mašina u Banatu od 1718. do 1918. (21)

0 2.182

RUDOLF SAK
Rudolf Sak, portret iz 1857. godinePreduzetnik Rudolf Sak, osnivač fabrike poljoprivrednih mašina Rudolf Sak (Landmaschinenfabrik Rudolph Sack) je počeo svoju poslovnu karijeru u seoskoj kovačnici u Lebenu kod Lucena. Početkom maja 1863. godine, po nagovoru preduzetnika Karla Hajna, otvorio je u Plagvicu, u zakupljenim prostorijama svoju prvu minijaturnu fabriku mašina, gde je radilo samo 5 ljudi. Rudolf Sak je bio izuzetno vredan i sposoban preduzetnik i brzo je napredovao u poslu, pa je već 1867. godine u Plagvicu podigao svoju sopstvenu fabriku. Uskoro je i ona postala premala i 1881. godine je izgradio novu fabriku u kojoj je radilo 60 radnika. Fabrika Rudolfa Saka je 1891. godine postala akcionarsko preduzeće sa ograničenim pravima (Rudolph Sack KG).

Reklama fabrike poljoprivrednih mašina Rudolfa SakaPošto se proizvodnja naglo razvijala, fabrika se 1897. godine ponovo preselila na drugo, veće mesto. Na pedesetogodišnjicu postojanja, 1913. godine, fabrika se prostirala na 75.000m², u njoj je radilo 2.000 zaposlenih i imala je tri industrijska koloseka. Fabrika Rudolfa Saka je proizvodila plugove, sejalice, vršalice i druge poljoprivredne mašine. Sve do 1945. godine je ona bila jedna od vodećih firmi u proizvodnji plugova i poljoprivrednih mašina u Nemačkoj.

ROBERT RENSOM
Parna mašina u pogonu vršalice za žito Roberta Rensoma u Ipsvicu, 1789. GodineFirmu Rensom u Ipsviču je osnovao 1789. godine Robert Rensom. Nije bio novajlija u svom poslu, jer je više godina radio u Norviču kao livničar. Na početku njegove karijere, glavni proizvodi su mu bili raonici. Robert Rensom je 1875. godine patentirao samooštreće raonike, koji su se sami oštrili dok bi prolazili kroz brazdu. Sledeći njegov patent 1808. godine je bio plug, sa delovima koji su mogli da se zamenjuju. Posle ovih značajnih otkrića, Rensom je postao poznat u Engleskoj. Njegova firma je brzo i dobro napredovala. Osim proizvodnje poljoprivrednih mašina, Rensom je imao učešća i u većim državnim projektima, pa je dvadesetih godina XIX veka gradio gvozdene mostove u Safolku i proizvodio delove za železnice. Tridesetih godina XIX veka je Rensom proizvodio vršalice, sve vrste plugova i druge poljoprivredne mašine. Ne treba zaboraviti veliki doprinos Roberta Rensoma razvoju poljoprivrednih parnih mašina. Englesko kraljevsko poljoprivredno društvo je organizovalo skup proizvođača 1841. godine i tada je Rensom prikazao svoj prvi parni lokomobil, a već sledeće, 1842. godine je napravio prototip prve samohodne parne mašine.
Parna lokomobila iz 1910. kompanije „Ransomes, Sims&Jeffries”
Tih godina je firma Roberta Rensoma bila vodeća u zemlji po proizvodnji vršalica, lokomobila, parnih mašina i lokomotiva. Rensom je 1839. godine kupio licencu od Edvina Badinga i počeo je da proizvodi kosačice. Do kraja XIX veka, kosačice su postale glavni proizvod ove firme. Kompanija Rensoma, Simsa i Džefrija (Ransomes, Sims&Jeffries) je bila veliki izvoznik i 80% svoje proizvodnje je izvozila u Rusiju, Australiju i Južnu Ameriku. Ova kompanija je postojala sve do 1997. godine kada je kupljenja od “Textron Inc” iz Sjedinjenih Američkih Država.

Autor: Sabo Jožef, Novi Kneževac

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana