Istorija razvoja poljoprivrednih mašina u Banatu od 1718. do 1918. (24)

0 1.720

Biografija velikana iz istorije poljoprivrednih mašina
Traktor Hofherr & SchrantzKlejton – Šatlvort (Clayton – Shuttleworth): Linkoln. Parni lokomobil. Vršalice. Beč. Budimpešta. Prag. Krakov. Krajova. Lemberg. Austrougarska. Kombajni.
Matijas Hofer & Johan Šranc (Hofherr & Schrantz): Beč. Lokomobile. Vršalice. Sombathej. Arad. Požun. Pančevo. Žombolj. H.S.C.S.
Robert Rabi: lokomobile. Vršalice. Mlinovi za vetrenjače i vodenice. Plugovi. Električna struja. Engleska.

KLEJTON-ŠATLVORT
Klejton-Šatlvort je engleska firma iz Linkolna, osnovana 1842. godine, kada se Natanijel Klejton (1811-1890), vlasnik livnice, udružio sa svojim zetom Džozefom Šatlvortom (1819-1883). U početku Clayton – Shuttleworth traktor F3365 iz 1907. godinesu proizvodili gvozdene cevi, no ubrzo su preorjentisali proizvodnju i počeli da prave poljoprivredne mašine. Klejton i Šatlvort su 1845. godine proizveli svoj prvi parni lokomobil, a 1849. prvu vršalicu. Parni lokomobili i vršalice su bili njihovi glavni proizvodi, iako su pravili i druge raznovrsne mašine, postrojenja za vodenice i vetrenjače, delove za železnice i lokomotive. Oni su postali jedna od vodećih firmi u Engleskoj i snabdevali su druge engleske firme parnim mašinama, lokomobilima i vršalicama i to po tako dobroj ceni kao da su ih prodavali pod svojim imenom. Samo 1851. godine su prodali više od 200 lokomobila koje su bile prikazane na velikoj svetskoj izložbi u Londonu. Do 1857. godine su Klejton i Šatlvort proizveli 2.400 parnih mašina i lokomobila, a do 1890. godine je kompletna proizvodnja dostigla 26.000 parnih mašina i lokomobila i 24.000 vršalica. Za firmu je izvoz bio izuzetno važan, pa se njihov ogranak u Beču veoma rano otvorio, već 1857. godine, a kasnije su otvarani u Budimpešti, Pragu, Krakovu, Krajovi i Lembergu. U njihovoj firmi u Linkolnu je 1870. godine radilo 1200 ljudi, a sa ograncima u Beču i Budimpešti je taj broj bio 3000. Firma je postala kompanija 1901. godine i Alfred Šatlvort, sin osnivača Džozefa Šatlvorta je postao njen predsednik. Klejton-Šatlvort je imao veliko tržište u Austrougarskoj i bio je najprisutniji od svih svetskih proizvođača. Ova kompanija se 1912. godine fuzionisala sa austrougarskim Hofer-Šrancom.
U vreme Prvog svetskog rata, Klejton-Šatlvort je proizvodio izuzetno mnogo vojne opreme, uključujući haubice i avione. Posle Prvog svetskog rata, kompanija je kratko vreme proizvodila traktore i posle toga je bila prva engleska firma koja je proizvodila kombajne za žetvu. Klejton- Šatlvort je bio gigantska kompanija koja je na vrhuncu svog uspeha, na raznim stranama sveta, u svom proizvodnom programu imala 2500 različitih tipova mašina.

MATIJAS HOFER & JOHAN ŠRANC
Clayton – Shuttleworth traktor „Old glory) iz 1904. godineMatijas Hofer (1829-1909), koji je od 1862. godine bio na čelu bečkog ogranka Klejton-Šatlvorta, se 1869. godine osamostalio i sa svojim partnerom Johanom Šrancom osnovao svoju sopstvenu fabriku Hofer-Šranc u Beču. Brzo su napredovali i već 1891. godine postali velika kompanija, koja je proizvodila lokomobile, vršalice i druge poljoprivredne mašine i postala najveći konkurent Klejton Šatlvortu u Austrougarskoj. Hofer-Šranc je imao ispostave u Sombathelju, Papi, Aradu, Požunu, Pančevu i Žombolju.
U Budimpešti je 1881. godine osnovana radionica za popravke poljoprivrednih mašina, a 1900. godine je otvorena fabrika. U godinama pre Prvog svetskog rata je Hofer-Šranc toliko ojačao da je 1912. godine kupio sve akcije Klejton-Šatlvorta u Austrougarskoj i došlo je do spajanja dve kompanije. Skraćeno ime im je bilo H.S.C.S. i bili su najjača kompanija na teritoriji Austrougarske. Fabrika u Budimpešti je 1912. godine zapošljavala 1600 ljudi. Počeli su da proizvode traktore, po kojima će kasnije biti veoma poznati i posle Prvog svetskog rata će ih izvoziti u dvadeset sedam zemalja.

ROBERT RABI
Kompaniju je stvorio Robert Rabi koji je počeo svoju karijeru 1854. godine, proizvodeći lokomobile i vršalice. Njegov uspon je bio izuzetno brz. Na velikoj izložbi u Londonu 1862. godine je izložio: lokomobile, vršalice, mlinove za vetrenjače i vodenice, pribore za plugove i plugove, i druge poljoprivredne mašine. Neposredno posle toga, Robert Rabi je razvio proizvodnju i pravio kompletnu opremu za rudnike. Rabi je bila inovatorska firma. Lokomotive koje su proizvodili su bile dizajnirane prema njihovim nacrtima. Osim ovih mašina, Rabi je proizvodio raznovrsne mašine koje su korištene u mnogim granama industrije i koje su izvožene širom sveta. Njihova fabrika je bila prva osvetljena električnom strujom u Engleskoj. Ona se na početku XX veka prostirala na površini od 15 jutara, a u njenom velikom parku je bilo posađeno 20.000 sadnica različitog žbunja, cveća i drveća.

Autor: Sabo Jožef, Novi Kneževac

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana