IZLOŽBA ZAVIČAJ ODUVEK I ZAUVEK

0 1.830

Izložba Biblioteke grada Novog Sada
Nadezda Petrovic_s obe strane objektivaU Spomen zbirci Pavla Beljanskog, u četvrtak 21. februara 2013. godine u 18 časova, biće otvorena završna izložba projekta Digitalizacija bibliotečke građe Zavičajne zbirke Gradske biblioteke u Novom Sadu pod nazivom Zavičaj oduvek i zauvek. Izložba će trajati do 10. marta 2013. godine.
Na otvaranju izložbe govoriće Dragan Kojić (v.d. direktora Gradske biblioteke u Novom Sadu), Žarko Dimić (istoričar, Kulturni centar Sremski Karlovci), Duško Pantelić (istoričar, Istorijski arhiv grada Novog Sada), Sava Stepanov (likovni kritičar, Zavod za kulturu Vojvodine). Studenti Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, Odsek za muziku, svojom virtualnošću će ulepšati ovaj događaj.
Na izložbi će biti promovisana Digitalna biblioteka, prezentovana raznorodna građa Zavičane zbirke, kao i 7 likovnih radova nastalih na Prvoj koloniji u Sremskim Karlovcima u organizaciji Zavičajne zbirke Gradske biblioteke u Novom Sadu.
Projekat i izložba imaju za cilj očuvanje, zaštitu, afirmaciju i povećanje dostupnosti kulturne baštine digitalizacijom Zavičajnog fonda Gradske biblioteke u Novom Sadu, njegovo promovisanje, kao i prikupljanje građe uz pomoć radionica sa decom i izložbi zavičajne građe.
Pokrovitelj projekta i izložbe je Ministarstvo kulture Republike Srbije. Zahvalnost dugujemo Spomen zbirci Pavla Beljanskog, Opštini Sremski Karlovci i Matici srpskoj.

Aktivnosti tokom izložbe:
Radionica: Grafičko oblikovanje nekad i sad
28. februar, 18 časova – poseta izložbi učenika srednje škole za dizajn „Bogdan Šuput“ (treći i četvrti razred smera Grafički dizajn u vođstvu profesorke Slađane Pešević i bibliotekarke Zavičajne zbirke Blaženke Marković)

Radionica: Zavičaj to sam ja
07. mart, 18 časova – poseta izložbi učenika OŠ „Đura Daničić“ (15 učenika šestog razreda u vođstvu nastavnice srpskog jezika i bibliotekarke Zavičajne zbirke Blaženke Marković).

NADEŽDA PETROVIĆ – KORAK ISPRED SVOG VREMENA

Projekcija filma

Dokumentarna emisija „Nadežda Petrović“ iz serijala Slikari i vajari biće predstavljena u četvrtak 21. februara 2013. godine u 19 časova kao prateći program izložbe Nadežda Petrović: s obe strane objektiva.
Dokumentarna emisija nastala prema scenariju Lazara Trifunovića, u režiji Mike Miloševića (produkcija RTB), okrenuta je likovnom opusu Nadežde Petrović (1873–1915) najznačajnije srspke slikarke prve polovine XX veka. U polučasovnoj emisiji Lazar Trifunović i kao narator analizira stilski razvoj u slikarstvu umetnice, akcenutujući pojedine slike iz različitih perioda, ali i njenu „snagu reformatora i energiju revolucionara“ kojom je ne samo u slikarstvu, već i u aktivnom društveno-političkom delovanju bila korak ispred svog vremena.
Pojedine slike iz kolekcije Pavla Beljanskog koje pripadaju prvenstveno njenom Srbijanskom periodu, kao što su Resnik (1905), Beogradsko predgrađe (1908), Anđa (1906) i Guslar (1906), kao i Jaša Tomić (1910) i Ksenija Atanasijević (1912), sastavni su deo izložbe Nadežda Petrović: s obe strane objektiva.
Izložba posvećena Nadeždi Petrović ispred i iza foto-objektiva po prvi put pruža uvid publici u sasvim nov segment njenog stvaralaštva kome je pristupala sa istom pasijom kao i prema slikarstvu: fotografiji. Kao što se u slikarstvu posvetila istraživanju svetlosti i boje i rešavanju kolorističkih odnosa i likovnom promišljanju predela, u skladu sa aktuelnim tendencijama u evropskom slikarstvu, tako je i fotografiji pristupila iz ugla piktorijalizma, tada aktuelnog u okvirima istraživanja fotografije kao uetničko kategorije.
Izložba, kojom je započeto obeležavanje 140 godina od slikarkinog rođenja, realizovana je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu i javno informisanje Vlade AP Vojvodine, a zahvaljujući saradnji sa potomcima porodice Petrović, Narodnim muzejem, Vojnim muzejem i Vojnim arhivom iz Beograda, Narodnom galerijom, Modernom galerijom i Mestnim muzejem iz Ljubljane, kao i Muzejem grada Novog Sada.
Izložba Nadežda Petrović: s obe strane objektiva biće otvorena do 10. marta 2013. godine.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana