Jaša Tomić

0 1.682

Jaša Tomić je u vremenu u kom je živeo bio jedan od najuticajnijih ljudi.
Jasa Tomic
Rođen je 23. oktobra 1856. godine u Vršcu, studirao je medicinu i književnost, ali se zbog politike okrenuo na sasvim drugu stranu.
U politiku je ušao, napustivši studije, a potom je osnovao grupu vršačkih socijalista.
1884. postaje urednik „Zastave2 i Miletićev naslednik u Srpskoj narodnoj slobodoumnoj stranci, koja 1891. godine menja naziv u Radikalna stranka.
Pored politike, bavio se literaturnim radom ali i novinarskim izveštajima.
Ono što je ključno u životu ovog ponavljam u to vreme cenjenog političara jeste upravo to što je 4. januara 1890. godine impulsivno ubio političara (liberala) Mišu Dimitrijevića (zbog novinarskih polemika koje su dobile lični karakter). Naime vodili su oštre polemike preko svojih novina „Zastava“ i „Branik“ i u jednom trenutku je sve otišlo predaleko.
Ubio ga je nožem, na železničkoj stanici u Novom Sadu u prisustvu Dimitrijevićeve žene i deteta.
Upravo taj: ,,lični karakter“ i šta je to što je u stvari zavadilo ova dva opoziciona političara, čini stvar još zanimljivijom. Naime, u pitanju je žena.
Literarna tematika u kojoj se zbog žena vode ratovi, ubijaju mladi parovi, i da ne nabrajam pokazuje se u nekim slučajevima kao istorijski istinita.
Naime, ćerka Svetozara Miletića, Milica Tomić, bila je supruga Jaše Tomić koju je Miša Dimitrijević uvredio dok je objavljivao članke protiv Jaše Tomić.
Da ne bismo otkrivali sve detalje, ukoliko vas zanima možete potražiti i pročitati nešto o tome ili pogledati predstavu „Je li bilo kneževe večere“.
Ono što zaista jeste važno jeste činjenica da je Jaša Tomić bio jedan od najuglednijih Srba na Narodnoj skupštini, koja je u novembru 1918 godine donela odluku da se Banat, Bačka i Baranja priključe Kraljevini Srbiji.
Jaša Tomić je umro 22. oktobra 1922. godine u Novom Sadu.

Još jedna zanimljiva činjenica jeste to što je po Jaši Tomić, mesto u opštini Sečanj dobilo ime, a ono se nije menjalo ni tokom komunizma, takođe se po njemu zovu ulica i bulevar u Novom Sadu, u kom postoji i spomenik.

J.P.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.