KAO U BOŽIJOJ BAŠTI

0 1.374

– Susret amaterskih pozorišta Vojvodine od 16. do 24. maja 2014. –

teatarSelekcija za 52. Susret amaterskih pozorišta Vojvodine je završena. Prema odluci naknadnog selektora Ratka Radivojevića u zvaničnoj selekciji ovogodišnjeg susreta amaterskih pozorišnih trudbenika Vojvodine našlo se osam predstava. I pored više nego vidne finansijske oskudice, takav nam je ambijent i na mikro i na makro planu, pozorišni amateri su poput mađioničara uspeli da u ovogodišnji kalendar takmičenja uđu sa bar jednom pozorišnom predstavom, neka pozorišta čak i sa dve. Veliki je to uspeh! Veliki je zato što amateri, kako stvari stoje, ne priznaju pozorišni život u tesnim cipelama. Para nema, ali zato ima predstava. Kako i na koji način se amaterska pozorišta u Vojvodini dovijaju u rešavanju alogritma „nema – ima“ valjda to samo oni znaju.

O kvalitetu predstava koje ćemo ove godine imati prilike da vidimo u Staroj Pazovi, tradicionalnom mestu susreta najbolji amaterskih pozorišta Vojvodine, nije uputno govoriti zato što je izbor predstava lični čin i umetnički doživljaj ali, i ne samo to, naknadnog selektora. Jedno je sigurno o ukusima ne vredi raspravljati. Raspravljati o tome bilo bi isto kao kad bi danas navijača Crvene Zvezde ubeđivali da u 146. večitom derbiju u 90. minutu nad Mrđom nije bio napravljen prekršaj. Zato ću se kloniti tog nezahvalnog posla u koji ako se čovek upusti završiće kao u onoj narodnoj izreci „ko sa decom leže upišan ustaje“. Znači, o tome ni reči!

Idemo dalje.

Ko će ove godine krenuti put Stare Pazove?

Put Stare Pazove iz Kovina krenuće Bora šnajder. Na tom njegovom razvojnom putu pokušaće Bora da uz pesmu „Budžo, dandaro, papulo, jazijo, majko Srbijo…“ ne izneveri druga Selimira, ali i ne samo njega. Kako da vam rečem, na tom putu pozvao je Bora šnajder Jovana Grujića da mu u tome pomogne. Da li je Grujić pomogao Bori da na kraju zajedno zapevaju „Kreni sad! Ajd- Ajd!… U ime naroda napred sad!“ i da uvesele i zapitaju pozorišnu publiku videćemo. Neki kažu da jeste, neki da nije. Ne znam šta da vam kažem. Najbolje će biti da dođete pa da se sami u to uverite. Nemojte da zaboravite da poneseta sa sobom osmeh.

Put Stare Pazove krenuće, ko drugi do, pokonirena Fema. Tesna je koža Femi u Crvenki pa je odlučila da svoje ludorije prikaže celome svetu. Dosta je njoj da smrdi na štavljene kože, hoće ona nobles crkla – pukla. Makar taj nobles bio i Staropazovački (Uh, ako ovo pročita Pera Ž. Nerandžić ubiće me). Kako to obično biva, na put se ne može sam ići pa je Fema tako u pomoć pozvala Radoja Čupića da joj u tom njenom naumu pomogne. Ne treba Femi ni Evica, ni Mitar, ni Johan ona je povela Ružičića da sa njim šegu pravi. Valjda se Fema na kraju izmakla kontroli i samom Čupiću pa ju je morao…E dalje neću divaniti nego blago meni dođite pa pogledajte predstavu.

Put Stare Pazove će i Jerotije Pantić, sreski kapetan i to pravo iz Sivca. Grdna muka je Jerotija snašla. Uvuklo mu se život sumnjivo lice koji se zove Đoka, a možda i nije Đoka, i koji miriše na promincle, možda i ne miriše. Opasna je to rabota! Gle, pa ne može to tako. Skovao je Jerotije plan oko Evrope kako da uhvati neželjenog i opasnog gosta i da se domogne i čina i ordenja. U kovanju tog plana Jerotiju je pomogao Aleksandar Saša Volić. Šta su Jerotije i Volić na kraju skovali i šta se dogodilo, to ćete videti ako dođete pa pogledate predstavu. Pazite, kada budete ulazili u salu obartite pažnju da vas krišom ne posmatra Aleksa Žunjić.

Put stare Pazove će i Agaton Arsić, sreski načelnik u penziji. Valjda je Agatonu dojadio penzionerski život pa je odlučio da iz Sente onako pod stare dane krene u osvajanje svojih prava. Malo mu bilo dok je bio sreski načelnik, pa bi hteo još! Sve bi to po Agatona bilo lepo da nema porodice, te porodice ožalošćene ili vesele uvek stvaraju problem čoveku. Taman čovek nešto u mislima završi kad ono nije–nego. Svi hoće svoj deo. Koliki je taj deo? E ovoliki…! Taj deo nije srebrni budilnik, niti srebrni escajg, niti srebrni čiraci, niti prljuša u Malom Mokrom Lugu. Porodica hoće isto što i Agaton. Eto belaja. U tom porodičnom kalamburu pozvao je Agaton Dejana Cicimilovića da mu pomogne. Kako se Cicmilović odužio Agatonu to ćete znati ako dođete na predstavu (samo da vam kratko šapnem – Neće biti ono, što mislite da će biti).

Put Stare Pazove će krenuti…e sad više ne znam ko. Da li Kata ili Herkules i morske jahačice. Zapravo znam. Krenula je Kata, a u Staru Pazovu će doći Herkules i morske jahačice. Može biti da se Kata usled starosti, davne su bile 80. godine prošlog veka, i nije na vreme probudila a valjalo je putovati i stići. Premda put od Novih Banovaca do Stare Pazove nije dugačak na tom putu se desilo to što se desilo. Dalje, u tom naslovnom obrtu obilato je kumovao Aleksander Bako koji je valjda ponešen zavrzlamama oko muških ideja učinio da komedija situacije baš bude komedija sa krajem u kojem…E, pa ne može to tako. Neću ja da vam kažem. Dođite pa pogledajte.

CENTAR-ZA-KULTURU-SPPut Stare Pazove krenuće i general Aron fon Stanisavljević i to pravo iz Žablja. Odlučio je general da na tom putu ispriča priču o prošlosti, sadašnjosti, o fikciji. Sve se to nekako dešava fragmentarno i na granici. Samo da znate ima tu i koji đavo i duh. Eto, samo da znate. Nije lako generalu! Neko će reći, kako znaš da nije lako generalu kad nikada nisi bio general. Eh, kako. Znam! Ispričao mi je pukovnik Timotije Živković, ali to nikako ne sme da sazna general. Reći ću vam još i ovo. U pričanju te priče generalu je pomogla Ana Ilić. Pssssst. To je tajna. Šta je na kraju bilo sa generalom i njegovom svitom to ćete videti ako dođete i pogledate predstavu (pazite na đavola).

Put Stare Pazove će i vatrogasna brigada iz Jaše Tomić. Nju je u formanovskom stilu oko gospođice koja gori okupio Goran Ibrajter, a istom je rukovodio Bogdan Janković. U toj predstavi vatrogasci prave „vatrogasni bal“. Na tom balu će biti i čokoladne torte i švargle. Čekaj. Da li će biti ili, neće biti. Ma biće, samo ako tortu i švarglu neko pre toga ne mazne i ne pojede. Kakvi su ti vatrogasci to treba bolje čuvati. E, ima i muzike i to dobre može i da se đuska „Gori vatra među nama…“. Vatrogasci na tom balu biraju i svoju „vatrogasnu kraljicu“ da, da… Ima i toplesa. Ma znate šta, da ja vama ne bi govorio šta sve ima najbolje bi bilo da dođete i vidite predstavu. I molim vas čuvajte kartu ima i tombola. Ko zna možda nešto i dobijete.

Put Stare Pazove će i glumci iz Sremske Mitrovice i to na dramskim talasima koji su nastali kao posledica uspavanke ispevane za poplavljeni bal. Za te talase je kriv Stefan Tejbl i mlada ekipa glumaca Pozorišta „Dobrica Milutinović“. Samo da znate, ti talasi nisu obični talasi. Ne, ne. Nisu to talasi koji lagano zapljuskuju životne obale i život svode na ono naše „kako ćemo, lako ćemo“. To su talasi koji govore o ljudskim dogmama i kaznama koje slede za sve one koji te dogme ruše. Uh, mnogo bre teško. No, ne može biti sve tako lako i pitko. Samo da znate da u toj uspavanci ima i pesme i igre. Ma znate šta, najbolje bi bilo da dođete pa da pogledate. Ko zna možda će vam se Uspavanka za poplavljeni bal svideti.

Ja rekoh. Vidimo se u Staroj Pazovi!

R. Zubac

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana