Katarina Nikolić – uspešna mlada solistkinja iz Jaše Tomića

0 1.634

Opština Sečanj ne manjka u brojnim talentima među mladim ljudima. Ipak, neki se posebno izdvajaju i svojim sposobnostima osvajaju brojne nagrade ali i vraćaju poštovaoce tradicije, muzike i pevanja. Jedna od takvih je i sedamnaestogodišnja Katarina Nikolić iz Jaše Tomića, učenica trećeg razreda srednje muzičke škole „Josif Marinković“ u Zrenjaninu. Ona pored toga što je izuzetan učenik, stiže da svoje slobodno vreme posveti onome za šta uči i da za to osvaja brojne nagrade. Katarina se pokazala kao sjajan vokalni solista i izvanredan član više školskih horova, koji su osvajali nagrade na međunarodnom nivou. Trenutno je član tri hora: ,,Omladinski ženski hor’’, „Omladinski meštoviti hor“ i „Etno grupa“. NMR Info je tim povodom Katarini postavio nekoliko pitanja.

NMR Info: Zašto si upisala baš muzičku školu?

 945122_4146124069812_85491428_n

Katarina: Već u osnovnoj školi sam svirala u tamburaškom orkestru, koji me je privukao muzici, dok čini mi se oduvek volim da pevam. Upisala sam muzičku školu na veoma zanimljiv način. Uslov za upis u srednju muzičku školu je završena niža muzička škola, koja traje 6 godina, a ja je nisam imala. Pored toga, kasno sam se setila da želim baš tu školu i samim tim sam zakasnila na pripreme za polaganje diferencijalnog ispita. Mislila sam da je to nemoguća misija. Međutim, upoznala sam svoju sadašnju profesorku koja me je spremila za manje od mesec dana. I eto me sada na teoretskom smeru, gde mi je obavezan instrument klavir. Sada završavam treću godinu sa prosekom 5,00.

NMR Info: Odakle ljubav prema tome što radiš, i ko je za to zaslužan?

 

Katarina: Pored toga što je tamburaški orkestar mnogo uticao na mene dok sam svirala, dolaskom u srednju muzičku školu, upoznala sam se teorijom i istorijom muzike, harmonijom, dirigovanjem i u svakom predmetu sam se pronašla. Baš ni  u jednom trenutku se nisam pokajala  što sam upisala baš tu školu. Ljubav prema horu sa druge strane je nešto posebno. Taj osećaj kad pevaš u velikoj grupi koja broji 66 pevača i kada svako od nas daje svoj maksimum i svako od nas se trudi da zvuči kao jedan i na kraju to i postignemo, jednostavno je neopisiv. Za to je svakako zaslužna pre svega naša dirigentkinja Zorica Kozlovački zbog koje i postižemo sve to.

NMR Info: Koji je tvoj najveći uspeh do sada?

 935085_628863467127387_248997418_n

Katarina: Svaka medelja osvojena sa horovima predstavlja za mene veliki uspeh. Na tim takmičenjima nastupaju horovi iz Rusije, Kine, Letonije, Nemačke, Austrije, Slovenije, i Češke. Naći se u društvu tih horova i takvih pevača samo po sebi veliki je uspeh, a kamoli u tom društvu i pobediti. Ove godine, na takmičenju iz teorije muzike koje je održano u Sremskoj Mitrovici, osvojila sam prvo mesto sa 98,70 bodova.

NMR Info: Šta za tebe to znači?

Katarina: Sve te nagrade su motivacija za dalje, da i na sledećim takmičenjima budem još bolja i sigurnija. A naravno to mi je i dokaz da to što radim i sama i sa horom, radim na pravi način i da se svaki rad i trud na kraju isplati.

 

NMR Info: Šta planiraš posle srednje škole?

 

Katarina: Želja mi je da upišem Muzičku akademiju, smer etnomuzikologije, zatim da pronadjem neko stručno lice koje zna sve o etno pevanju i naravno da nastavim da pevam u horu.

 

NMR Info: Po tvom mišljenju, koliko su mladi zainteresovani da se bave etno pevanjem i sviranjem?

 

Katarina: Nažalost, veoma malo mladih ljudi se bavi time. Po mom mišljenju to je velika šteta jer najpre na taj način, pevanjem i sviranjem čuvamo našu tradiciju. Ja istinski volim tu vrstu muzike i uživam dok pevam, pogotovu tradicionalne-etno pesme, a kojih zaista ima puno. Važno je da uvidimo da je svaka  posebna i lepa na svoj način kao da svaka pruža mogućnost da improvizuješ i ubaciš neki svoj ukras, da ostaviš svoj pečat. Jedino što opstaje i što je koliko toliko aktuleno kod mladih, jeste folklor. Iskreno se nadam da će se tim putem malo više privući mladi ka tradicionalnoj vrsti muzike.

 935203_10200382540344139_1347071351_n

NMR Info: Šta bi poručila mladima koji nemaju hobi i interesovanja, ili koji eventualno ne znaju čime bi se bavili?

 

Katarina: Preporučila bih da svako pronađe i radi ono što zaista voli, u čemu se pronalazi i u čemu može da pokaže svoj talenat i umeće. Pa zatim na tome zaista vredno radi, jer samo na taj se može napredovati, a uspesi će potom sami doći.

N.Š.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana