Jun u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

0 1.321

MEĐUNARODNI DAN DETETA U SPOMEN-ZBIRCI PAVLA BELJANSKOG
Medjunarodni dan deteta u SZPBPovodom obeležavanja Međunarodnog dana deteta (1. jun), u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, u sredu 5. juna sa početkom u 18 časova biće održana završna predstava najstarije grupe novosadskog vrtića „Detelina sa četiri lista“. Program namenjen deci predškolskog uzrasta organizovan je u saradnji sa Predškolskom ustanovom „Radosno detinjstvo“.
Međunarodni dan deteta, 1. jun, obeležava se kako bi se ukazalo na potrebu za podizanjem svesti javnosti o egzistencijalnim pitanjima i problemima dece i podrške porodici.

AUTORSKO VOĐENJE KROZ IZLOŽBU EČKA: KOLONIJA NOVIH IDEJA
Izlozba Zasto volim Spomen-zbirku u Noci muzejaU četvrtak 6. juna u 19. časova, biće održano autorsko tumačenje izložbe Ečka: kolonija novih ideja. Publiku će Kroz izložbu će voditi Slavica Popov, kustos Savremene galerije Zrenjanin.
Umetnička kolonija Zrenjanin ugostila je jedanaest umetnika, zastupljenih u kolekciji Pavla Beljanskog, poput Milana Konjovića, Ivana Tabakovića, Ivana Radovića, Milenka Šerbana itd, a na izložbi se mogu videti i dela drugih značajnih učesnika ečanske kolonije kao što su Zoran Petrović, Stojan Ćelić, Miodrag B. Protić, Aleksandar Luković, Nikola Graovac i Boško Petrović. Dela predstavljaju tendencije u umetnosti druge polovine dvadesetog veka, od realizma do apstrakcije, ističući značaj kolonije koja je imala važnu ulogu u razvoju jugoslovenske savremene umetnosti. Autorke izložbe su Marta Đarmati iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Slavica Popov iz Savremene galerije Zrenjanin. Izložba će biti otvorena do 16. juna 2013.

OBELEŽAVANJE GODIŠNJICE ROĐENJA PAVLA BELJANSKOG
01_Monografija_(uvodne strane)_cyr.inddU sredu 19. juna obeležava se godinašnjica rođenja diplomate i kolekcionara Pavla Beljanskog (Veliko Gradište, 19.VI 1892 – Beograd, 14. VII 1965). Ovogodišnji pogram će se sastojati od celodnevnog emitovanja dokumentarnih filmova, tokom radnog vremena galerije. Na repertoaru su TV film o Pavlu Beljanskom (proizvodnja RTS 2010, trajanje: 30 min), iz serijala „Libela“ autorke i urednice Maje Skovran, kao i TV film Spomen-zbirka Pavla Beljanskog (proizvodnja: RTV Vojvodine 2010, trajanje: 30 min), iz serijala „Arhive, muzeji, galerije: čuvari sećanja – nađeni gral“.
Dokumentarne emisije posvećene Spomen-zbirci Pavla Beljanskog i njenom osnivaču, baveći se temom legata i kolekcionarstva, predstavljaju ličnost Pavla Beljanskog, njegovu po svojoj celovitosti jedinstvenu kolekciju umetničkih dela, ali i instituciju kulture koju je Vlada Republike Srbije u 2013. godini dodelila status ustanove kulture od nacionalnog značaja.

KARIKATURE PJERA KRIŽANIĆA U SPOMEN-ZBIRCI PAVLA BELJANSKOG
Pjer Krizanic, razgovor 2 seljaka, 1939, Spomen-zbirkaU sredu 26. juna 2013. godine u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće otvorena izložba karikatura Pjer Križanić: hroničar jednog vremena, realizovana po nagrađenom radu Marije Radisavčević, dobitnice Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za 2012. godinu. Izložbu će otvoriti Predrag Koraksić Koraks.
Delo karikaturiste Petra Pjera Križanića (1890–1962), zauzima istaknuto mesto u okviru naše umetničke i društvene istoriografije, a postavka u Novom Sadu obuhvatiće izbor radova iz fondova dve institucije. Biće predstavljeno 26 karikatura iz Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku i 13 karikatura iz Likovnog fonda Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, što će omogućiti sagledavanje Križanićevog stvaralaštva i jugoslovenskih političkih prilika.
Izložba će biti otvorena do 18. avgusta.

IZLOŽBA ZAŠTO VOLIM SPOMEN-ZBIRKU U „NOĆI MUZEJA”
Ecka_kolonija novih idejaIzložba Zašto volim Spomen-zbirku u „Noći muzeja“,koja će trajati do 23. juna 2013, realizovana je u saradnji tri novosadske institucije – Akademije umetnosti, Radnog centra ŠOSO „Milan Petrović“ i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.
Zajednički rad Akademije umetnosti i Škole „Milan Petrović“ u okviru projekta Reciklart, na inicijativu Spomen-zbirke rezultirao je radionicom, inkluzivnim radom i izložbom realizovanom povodom Noći muzeja 2013. godine. Korisnici Radnog centra i srednjoškolci iz ŠOSO „Milan Petrović“ upoznali su se sa kolekcijom Pavla Beljanskog i pretočili sopstvene kreativne ideje u crteže i slike, po uzoru na dela poznatih slikara poput Nadežde Petrović, Ljubice Sokić, Koste Hakmana, Ivana Tabakovića, Jovana Bijelića i ostalih.
Proces aktivnosti radionice koordinirale su polaznice master studija na Katedri za slikarstvo Akademije umetnosti u Novom Sadu Marija Cvetković i Ana Kojić. Kustos izložbe u Spomen-zbirci je Milica Orlović Čobanov.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana