KUD „Svetozar Šemić“ iz Jarkovca: Folklor je više od igre!

1.150

Jarkovčani su kao i stanovnici drugih malih mesta često uskraćeni za kulturne sadržaje i druge vidove kvalitetnog i kreativnog načina utroška slobodnog vremena. Inicijative koje se retko jave, najčešće dožive krah i ne zažive. Međutim, uz trud i volju stvari se postepeno menjaju. Primer za to je obnova  Kulturno umetničkog društvo „Svetozar Šemić“  iz Jarkovca koje je ponovo počelo sa radom nakon 5 godina pauze. Mladima je na taj način pružena šansa da se zabave i istroše višak energije na zanimljiv i istovremeno koristan način.

Lela Molnar i Zorana Šeter, jarkovčanke koje su izuzetno angažovane u radu ove organizacije, pružile su nam informacije vezane za način funkcionisanja i organizovanja aktivnosti. Ideja da se obnovi KUD nastala je iz želje da se deci omogući da se druže, putuju i nauče narodne igre i pesme: „Naše mesto je malo, većina dece nema mogućnost da se bavi sportom. To bi iziskivalo dodatne troškove roditelja koji bi morali da ih vode u obližnje gradove. Folklor nam se činio kao najbolji način da taj nedostak ublažimo.“ navele su naše sagovornice.

Članovi su podeljeni u tri starosne grupe. Najmlađu grupu čine učenici prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda. Đaci koji pohađaju peti, šesti, sedmi i osmi pripadaju srednjoj grupi, a nakon toga prelaze u najstariji uzrast. Probe se održavaju jednom nedeljno:“Za sad iz finansijskih razloga nemamo mogućnosti za više proba. Sala koju koristimo vlasništvo je Mesne zajednice Jarkovac. Potrebna nam je sala za priredbe da bi mogli da održavamo nastupe i dovodimo druga kulturno umetnička društva koja bismo na pravi način ugostili.“

Članovi KUD-a gostovali su širom zemlje i u više navrata u inostranstvu: „Sa starim članovima dosta smo putovali. Gostovali smo u okolnim mestima, Mrčajevcima, Gruži, Badnjevcima, Bajmoku, Dolovu, Beogradu…Ali isto tako smo naše mesto predstavljali i u Rumuniji, Makedoniji, Grčkoj, Bugarskoj i Bosni i Hercegovini. Sa novim sastavom posle duže pauze putovali smo u Bajmok i Aleksandrovac. Utisci su pozitivni. Svaki nastup je novo iskustvo i zanimljivo druženje.“ rekle su naše sagovornice.

Predsednik Kulturno-umetničkog društva „Svetozar Šemić“ je Milin Slavoljub.

Lela Molnar zahvalila se svima koji se angažuju i pomažu ovoj organizaciji, jer bez njih situacija bi bila znatno teža:“Imamo podršku opstine i Mesne zajednice. Kada negde putujemo, opštinski autobus nas odveze i vrati. Mesna zajednica nam daje prostor, a zimi nam i grejanje obezbede. Zahvaljujem se mnogo roditeljima koji snose sve ostale troškove. Ne bismo uspeli da nemamo taj vid podrške.“ Izjavila je Lela Molnar za NMR info.

Organizatori takođe poručuju svima: „Novi članovi su uvek dobrodošli. Dovoljno je samo da imaju volju i želju da igraju i da dođu na probu.“
U folklor treba ulagati, jer to je vid aktivnosti koji spaja lepo i korisno. Sklapaji se nova prijateljstva i poznanstva, kao i svaka druga fizička aktivnost, ima pozitivan efekat na zdravlje. S druge strane doprinosi se očuvanju tradicije i širenju nacionalnog duha. Zbog toliko pozitivnih efekata možemo reći da je folklore zaista više od igre.

J.Č.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Komentari su zatvoreni.