Likovna kolonija po 12. put u Sečnju

760

Pozorišni klub „Gest“  dva puta godišnje organizuje događaje internacionalnog karaktera. Tokom aprila propratili smo pozorišni festival, a ovi letnji meseci su već 12 godina unazad rezervisani za likovnu koloniju.

Ovaj događaj u kontinuitetu se održava od 2007. godine. Kolonija je  slikarsko-vajarskog karaktera od 2008. godine. Ovog puta učesnici su došli iz različitih gradova Srbije, iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i iz mesta naše opštine.  Tokom prethodnih okupljanja na ovom mestu bilo je gostiju iz Francuske, Švedske, Rumunije i drugih zemalja.

U razgovoru sa Zoricom Novaković, članicom „Gesta“, saznali smo da je u Sečnju izloženo 26 skulptura koje su plod likovnih kolonija. Praksa je da radovi koji tom prilikom nastanu budu predstavljeni javnosti prve večeri kolonije naredne godine ili prilikom pozorišnog festivala.

„Zalažemo se za vlastitu inspiraciju i ne namećemo umetnicima teme. Svako radi tempom i tehnikom kojom želi.“ rekla je Novakovićeva za NMR info.

Jovan Dostanić, vajar iz Beograda, redovni je učesnik kolonije u Sečnju. Njegovi radovi krase ulice ovog mesta: „Autor sam jedne od klupa na centru, visibaba u Vatrogasnom domu takođe je mojih ruku delo. Tehnika koju preferiram je skulptura u metalu.“

Umetnici koji jednom dođu uglavnom se vraćaju i na samom kraju postave pitanje:“Hoćete nas zvati sledeće godine?“

Slikarka Dragana Jokić istakla je da se uvek rado odazove na poziv organizatora:“Ovde vlada prijateljska atmosfera u kojoj je pravi ugođaj stvarati. Sjajno je druženje i uvek se nađe mnogo zanimljivih ljudi na jednom mestu, od studenata do profesora. To je ono šta me uvek iznova vraća u Sečanj.“

Učesnice koje su po prvi put tu dolaze iz Beograda i Šapca. Ove mlade devojke trenutno studiraju i za naš portal rekle su da su njihovi domaćini veoma gostuljubivi, a da im se Sečanj sviđa jer je primetan uticaj kolonije na razvoj mesta i dovoljno je samo da se osvrnemo oko sebe i zapazićemo kako su se umetnici izrazili na kvalitetan način.

Organizaciju kolonije finansijski su pomagali Skupština opštine, pokrajina i lokalni privrednici.

Tokom 4 dana stvaraoci će boraviti u Sečnju, a nakon toga ovo mesto postaće bogatije za nova umetnička dela koja će doprineti njegovoj autentičnosti. Više od jedne decenije kolonija opstaje, a po svemu sudeći tradicija će se nastaviti.

J.Č.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Komentari su zatvoreni.