Ljudi iz džungle

0 474

Hodaju goli, ne broje vrijeme, ne znaju šta je ljubav, kanibali su…
Hrvatski portal Net.hr objavio je reportažu Dvine Meler i Stefani Honjec, koje se, ostavivši civilizaciju iza sebe, u džungli odlučili čitaoce uvesti u običaje plemena Korowai kojima je pojam ljubavi nepoznat…

Na svijetu postoji oko 3000 pripadnika plemena Korowai. Ne poznaju pismo i tek odnedavno im pristupaju misionari i uče ih u školama. Religija im je animizam, a Mau Mau je šaman zadužen za iscjeljivanje i vradžbine. Iako bi zapadnjaci rekli da su zbog nedostatka odjeće goli, oni se tako ne smatraju jer muškarci nose posebne pojase oko struka i ukrase za penis i po njima se razlikuju iz kojeg su plemena i porodice. Žene su golih prsa i nose suknjice od sušenih trava. Ne poznaju godine i ne broje vrijeme. Najpoznatiji su ipak po svojim fascinantnim kućama na drveću. Ima ih više vrsta, najviša u selu visoka je trideset metara. One najviše poput ove služe prilikom ratovanja koja su još uvijek jako česta, kao i za inicijacije. Najčešće se ratuje zbog žena i zbog bacanja kletvi od strane vrača iz suprotnog plemena. Dan prije nego li smo stigli ubijen je pripadnik jednog plemena zbog optužbi za bacanje čini na nekog. Kanibalizam je ritualan, ubijaju i jedu ljude iz osvete, ne gladi. Objasnili su nam da se to učini tako da se raspori tijelo ubijenog i izvadi meso te potom koža zašije. Čuvši sve ovo, mi smo se trudili biti fini i pristojni tih dana. Poseban adrenalin bio je uspeti se u kuću na drvetu. Dopustili su nam da prespavamo tamo! U potpunosti napravljena od drveta i trava, bila je užasno klimava i neki njeni dijelovi su se raspadali. Mislim da nikad više u životu nećemo biti u fascinantnijem ‘hotelu’ od ovog. Možda zbog komfora i ne bi dobio dodatnu zvjezdicu, ali odavde definitivno puca najbolji pogled. Krov je ispunjen kosturima raznih životinja iz džungle. Što više kostura i lobanja – to je cjenjenija kuća jer pokazuje lovačko umijeće.

Kroz vrijeme provedeno s njima saznali smo da u džunglu idu naoružani lukom i strelicama, makar i kratke distance do obližnjeg sela jer su uvijek spremni za lov i rat. Pojam ljubavi im je nepoznat, ne postoji riječ za poljubac i ljubav. Seks je tabu, a muškarci mogu imati više žena ako ih sebi mogu priuštiti. Dane smo provodili u šumi učeći od njih kako se snalaziti i naći hranu, a navečer smo uz vatru pričali o njihovim običajima i poimanjima svijeta.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana