,,Mač belog zmaja“, književni prvenac Sutješčanina

0 1.118

Koliko tišti želja da se naviruće priče smeste u knjigu i obogate smislom, dajući čitaocima neočekivano putovanje kroz svet fantazije srpskog podneblja u dalekoj prošlosti, gde dobro pobeđuje zlo, govori knjiga ,,Mač belog zmaja“, mladog pisca u usponu, Sutješčanina po korenima, Gvozdena Bosića.

_MG_6449 - Copy

Svoj književni prvenac, Gvozden je priredio brzo a u pripremi je kako kaže i druga knjiga.  ,,Mač belog zmaja“ je priča smeštena u vreme daleko pre Hrista, kada se živelo mnogo jednostavnije i bez velikog broja izazova sa kojima se danas susrećemo. Likovi ove sage nemaju spoljašnje opise, već tek po koju nagoveštenu crtu lica, umeće i veštinu koju nose, a mač je taj koji se javlja kao simbol smisla, pomoću kojeg se može spasiti svet. Autentičnost i dinamičnost ovog romana, potvrdili su i recezenti koji ovo delo opisuju kao jednostavnu podelu sveta na crno i belo gde se oduvek vodila borba na život i smrt.

Iako je po struci sanitarno-ekološki inženjer- specijalista, Gvozden se u spisateljske vode upustio po ugledu na majku, poznatu sutješčansku spisateljicu, Ljilju Bosić, čija su brojna književna dela posvećena upravo mestu iz kog dolazi. Na pitanje zbog čega se opredelio da piše, dok se ujedno bavi  svojom zahtevnom strukom, za NMR INFO Gvozden u kraćem intervjuu kaže:

Priče su se jednostavno množile i množile i ja sam u tom momentu shvatio da to jednostavno mora biti svedeno u jednoj knjizi. Inspiraciju sam pronašao upravo u našem narodu, tradiciji i ljubavi koju gajim prema njemu.

Tematika je poprilično popularna u današnje vreme, kada uzmemo u obzir brojna dela fantastike koja se odlično prodaju. Kome je tvoja knjiga namenjena?

Kada sam pisao knjigu shvatio sam da svi jednako odlazimo u potragu za pravim životnim putem. Mislim da je baš zato ova knjiga namenjena svim uzrastima, jer govori o temama koje se tiču svih nas, bilo da je to uništavanje planete ili samo pitanje moralnih vrednosti, al i neizbežne borbe protv zla.

Da li će tvoja knjiga biti predstavljena i u Sutjesci ili negde u blizini?

Za sada planiram samo promociju u Novom Sadu, ali kako stvari stoje, voleo bih da to bude i u Sutjesi, možda negde u februaru.

Svi zainteresovani mogu poručiti knjigu na imejl: gvozden86@yahoo.com i na broj: +381644559320

Nataša Šaru

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.