Maje traže da se prekine sa mitom o sudnjem danu

0 627

Narod Maja u Gvatemali optužio je danas vladu i turističke organizacije za širenje mit o smaku sveta iz čiste pohlepe
„Dižemo glas protiv prevare, laži i izvrgavanja istine, i pretvaranja našeg folklora u izvor profita“, izjavio je Felipe Gomes, predsednik udruženja Maja, prenosi AFP. „Oni ne govore istinu o vremenskim ciklusima“, naveo je on, aludirajući na brojne filmove i dokumentarce koji promovišu ideju da kalendar Maja predviđa smak sveta za 21. decembar.

Za „svaki slučaj“, ministarstvo kulture Gvatemale organizovalo je za taj dan masovnu manifestaciju na kojoj se očekuje prisustvo više od 90.000 ljudi. Predstavnici Maja pozvali su turističke poslenike da opozovu tu proslavu koja vređa majansku kulturu. Stručnjaci navode da za Maje ono što prestaje 21. decembra je samo jedan od kalendarskih ciklusa, ali ne i svet.

Novi ciklus „označava početak velikih promena na ličnom i porodičnom planu kao i na nivou zajednice kako bi između čovečanstva i prirode nastupili sklad i ravnoteža“, navodi se u saopštenju udruženja Maja. Više od polovine od 15 miliona stanovnika Gvatemale je majanskog porekla.

Majanski kalendar počine 3114. godine p.n.e. i deli vreme na periode od oko 400 godine, poznate kao baktune. Maje su izbrojale 13 baktuna od kojih se posljednji završava 21. decembra 2012.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana