MARKO MILOŠEVIĆ KTITOR SVETOSAVSKOG DOMA U SUTJESCI

0 1.831

Hram Vaskrsenja Hristovog u Sutjesci je juče, 12. maja, obeležio slavu Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca. Pored hramovne slave, za meštane Sutjeske, kao i za pravoslavni hram Vaskrsenja Hristovog veliki je dan. Pored hrama podignut je svetosavski dom pod nazivom „Mom milom narodu“ čiji je ktitor Marko B. Milošević.
Marko B. Milošević, rođeni Sutječanin davalac je najvećeg pojedinačnog poklona rodnom selu u novijoj istoriji. Svetosavski dom podigao za nepune dve godine. 2022. godine dobio je blagoslov Njegovog Pravosveštenstva episkopa banatskog gospodina Nikanora za podizanje objekta. U njega je Sutjesčanin, Marko pored materijalnog dobra, uložio i mnogo ljubavi sa željom da ostavi večni trag svom rodnom selu i narodu.
Njegovo Preosveštenstvo Vladika banatski gospodin Nikanor, na Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, osveštao je Svetosavski dom „Mom milom narodu“. Nakon toga je u svetosavskom domu upriličena svečanost uz prigodan kulturno umetnički program.


Svečanosti su prisustvovali ktitor Marko B. Milošević sa porodicom, Njegovo Preosveštenstvo Vladika banatski gospodin Nikanor, Ivana Žigon, predsednik opštine Sečanj Nebojša Meljanac i mnogobrojni poštovaoci i prijatelji ktitora.
U Kulturno-umetničkom programu učestvovali su operska diva Milica Dosković, čuvena glumica Ivana Žigon, učenici OŠ „Ivo Lola Ribar“ iz Sutjeske, pevačka etno grupa „Ercegovina“ iz Sečnja, unuke ktitora Marka Miloševića Dušica i Danica Ignjatović i guslar Radovan Šojić iz Novog Sada.


Za pokazanu revnost, trud i nesebičnu ljubav prema svetinjama, crkvama i manastirima Srpske pravoslavne crkve, čuvanju i negovanju tradicije, kulture i običaja našeg srpskog naroda ktitoru Marku Miloševiću uručen je orden Svetog Teodora Vršačkog, najviše odlikovanje Srpske Pravoslavne Eparhije banatske.
Ktiror Miloš B. Milošević, zahvalio se svima koji su prisustvovali svečanom otvaranju Svetosavskog doma i naglasio da će dom ubuduće biti na usluzi narodu u više svrha, održavanju različitih slavlja i skupova.
„Danas sam presrećan i blagosloven. Ovaj dom poklanjam mojim milim Sutješčanima, a za uzvrat ništa ne tražim, osim da se sa domom odnose kao prema svojoj kući“, istakao je Marko B. Milošević i podsetio da zadužbinarstvo u Srba ima istoriju koja seže još iz srednjeg veka i spomenuo neke od poznatih zadužbinara: Nemanjića, Hrebeljanovića, Balšića, Brankovića, Save Tekelije, Ilije Kolarca, Mihajla Pupina, Nikole Tesle…


U znak zahvalnosti i podršku u podizanju Svetosavskog doma „Mom milom narodu“ u ime ktitora, njegova ćerka Anđa Ignjatović uručila je posebne Povelje. Dobitnici Povelja su: Njegovo Preosveštenstvo Vladika banatski gospodin Nikanor, OŠ „Ivo Lola Ribar iz Sutjeske, Mesna zajednica Sutjeska, Opština Sečanj, Dragan Terzić, dipl.inž. arhitekture-projektant Svetosavskog doma, „Impusl hemija“ doo Novi Sad, „Pro beton“ doo Padina, kompanija GAT doo Novi Sad,“Bomeks-enterijeri“ doo Novi Sad, „Jovan gradnja IN“ , Duško Gaćinović Moco, „Gumins“ doo Novi Sad, Rumunska pravoslavna crkvena opština i Srpska pravoslavna crkvena opština Sutjeska.


Svetosavski dom „Mom milom narodu“ ima 280 kvadratnih metara i u prizemlju ima savremenu multimedijalnu salu sa 120 mesta, elektronski opremljenu pozornicu, opremljenu kuhinju, podno grejanje, na prvom spratu se nalaze prijemna sala i ovalni kabinet sa 30 mesta, svečani salon. Objekat je opremljen za samostalno funkcionisanje.
Izgradnja hrama Vaskrsenja Hristovog počela je 2002. godine za vreme Episkopa banatskog Hrizostoma, koji je i osvetio temelje za novi hram. Oblik crkve je upisani krst. Crkvu krase dva zvonika i jedna velika centralna kupola, koja se oslanja na četiri stuba sa kapitelima. Crkva se nalazi u centru srpskog dela Sutjeske, u parku površine 33 ara i od danas ga krasi i Svetosavski dom pod nazivom „Milom mom narodu“.
Izvor: ZRklik

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana