Mart u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

0 580

Međunarodni dan žena u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog
Povodom Međunarodnog dana žena, u četvrtak 8. marta Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“ novosadskim predškolcima i njihovim mamama organizuju zajednički obilazak galerije, a iste večeri biće održan i koncert učenika Muzičke škole „Isidor Bajić“ iz Novog Sada sa početkom u 19 sati.
Spomen-zbirka i PU „Radosno detinjstvo“ osmislile su druženje kojim će mališani novosadskih vrtića mamama čestitati „Dan žena“ na originalan način. Umesto očekivane priredbe, mame i deca će provesti zajedničko popodne u muzeju slušajući zanimljive priče o umetničkim delima iz kolekcije Pavla Beljanskog, kao i o radovima sa izložbe Kolekcionar i njegova zbirka (28.1–11.3.2012), koji su nastali tokom trajanja Dečije radionice 2011.
Iste večeri, na koncertu učenika Muzičke škole „Isidor Bajić“ nastupiće mladi violinisti i solo pevači iz klasa profesora Arabele i Vladimira Zorjana, uz klavirsku saradnju prof. Dragane Popov i Strahinje Đokića. Na programu su dela Bruha, Sarasatea, Laloa, Glinke, Rahmanjinova.

Ulaz je slobodan.

Crtežom na sliku
Izložba crteža profesora Akademije umetnosti u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Kao nastavak dugogodišnje saradnje sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu, u sredu 14. marta u 19 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će biti otvorena izložba profesora Akademije pod nazivom Crtežom na sliku.
Realizacijom projekta Crtežom na sliku, započet je ciklus izložbi pod okriljem dve institucije. Postavka će prikazati crteže šest stvaralaca–predavača na Akademiji, inspirisanih umetničkim delima iz kolekcije Pavla Beljanskog. Njihovi radovi izloženi u prostoru stalne postavke Spomen-zbirke, biće predstavljeni u neposrednoj blizini slika na osnovu kojih su nastali. Posmatrajući dela iz Kolekcije, posetioci Spomen-zbirke će u isto vreme moći da prate umetničke tokove prve polovine 20. veka, kao i stremljenja naših savremenih i istaknutih stvaralaca i pedagoga.
Projekat i izložba Crtežom na sliku, proistekli su iz usmerenosti Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i novosadske Akademije umetnosti ka razvijanju svesti o muzeju kao važnom edukativnom centru.

Pesnici savremenici
Poetsko veče u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog koje će biti održano u četvrtak 22. marta u 19 sati, osmišljeno je povodom obeležavanja Svetskog dana poezije (21. mart).
U saradnji s novosadskim gimnazijama, program će obuhvatiti neke od najznačajnijih imena srpske poezije prve polovine 20. veka, pesnike savremenike Pavla Beljanskog.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana