Mobilni telefoni ubijaju pčele?!

0 959

Nestanak stotina miliona pčela nije uzrokovan samo upotrebom pesticida ili promenom klime već i masovnom upotrebom mobilnih telefona, pokazala je nedavno objavljena studija koju su preneli španski mediji.
Danijel Favre, naučnik sa švajcarskog Federalnog instituta za tehnologiju, izveo je 83 različita eksperimenta kako bi ispitao vezu između pčela i mobilnih telefona. U svojoj studiji on objašnjava da signali, koje emituju mobilni telefoni tokom razgovora, mogu da dezorijentišu pčele i „odvedu“ ih u smrt.

Favrov istraživački tim je otkrio da u blizini mobilnog telefona pčele počinju da zuje krilima, što je i do deset puta „glasnije“ nego u normalnim uslovima. U normalnim uslovima ovo zujanje krilima je, u stvari, neka vrsta alarma i znaka da treba napustiti košnicu.

Kada je, međutim, zujanje indukovano mobilnim, a ne nekim prirodnim razlogom, kolonija pčela se potpuno dezorijentiše i rezultat je uvek tragičan.

Studija Danijela Favrea potkrepljuje jednu studiju iz 2008. godine, čiji rezultati, tada, nisu bili konačni. Prema njoj, pčele se ne vraćaju u košnicu ukoliko je u blizini mobilni telefon.

Pčele imaju veoma važnu ulogu u ljudskom lancu ishrane. One su zadužene za oprašivanje oko 70 odsto useva, koji su „baza“ u ljudskoj ishrani. Problem smanjivanja pčelinjih kolonija prvi put je primećen 1972. godine, ali je tek 2006. godine masovni nestanak pčela alarmirao svet.

S obzirom da je ozbiljnost problema u narednim godinama rasla, počelo se sa brojnim istraživanjima u nameri da se otkrije njegov izvor. „Ono što je, međutim, najgore je to što bez pčela neće biti ni ljudskog roda“, poručili su naučnici.
Kurir

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana