Monitoring aerozagađenja

0 544

Monitoring aerozagađenja na teritoriji opštine Sečanj u okviru projekta Doma zdravlja Sečanj „Ujedinjeni protiv astme“
Projekat Doma zdravlja Sečanj „Ujedinjeni protiv astme“ sprovodi se u sklopu projekta Ministarstva zdravlja Republike Srbije – „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou“ – DILS – u okviru programske komponente za pružanje dodatnih zdravstvenih usluga ranjivim populacionim grupama. Kao ciljnu, ranjivu populacionu grupu, identifikovali smo decu uzrasta od 0 do 14 godina obolelu od astme.

Aerozagađenje predstavlja jedan od najznačajnijih činilaca (takozvanih okidača astme), koji dovodi do veće učestalosti obolevanja i pogoršanja toka bolesti kod obolele dece.

U tom cilju, iz sredstava lokalne samouprave, partnerske institucije u projektu, finansira se i započet je monitoring kvaliteta vazduha na području opštine Sečanj, što je u skladu sa Nacionalnom strategijom i planom akcije za životnu sredinu i zdravlje dece u Republici Srbiji za period od 2009. do 2019. godine.

Monitoring kvaliteta vazduha se vrši u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Zrenjanin, koji poseduje sve tehničke i kadrovske mogućnosti da navedene aktivnosti sprovede u skladu sa najvišim profesionalnim standardima.

Setom usluga monitoringa aerozagađenja predviđeno je merenje količine suspendovanih čestica, čađi, SO2 i NO2, uz stručnu analizu podataka i obaveštavanje odgovornih lica u sklopu Opštinske uprave Sečanj i javnosti o dobijenim rezultatima.

Dobijeni rezultati će biti podloga za naše argumentovano zalaganje za smanjivanje aerozagađenja na lokalnom nivou, uz predlog konkretnih mera, u cilju poboljšanja zdravlja naših najmlađih i stanovništva lokalne zajednice u celini.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana