Nađen fosil praistorijskog reptila

0 508

Do sada na Zemlji otkriveno samo 12 primeraka talatosaurusa: mogući 13. fosil iz Aljaske čeka potvrdu naučnika (Foto Rojters)
Fosil retkog praistorijskog vodenog reptila, koji najverovatnije predstavlja najkompletniji skelet bića, pronađen je na prostoru Severne Amerike na Aljasci. Fosil je otkriven za vreme ekstremne oseke duž obale nacionalne šume Tongas, saopštio je Severni muzej Univerziteta Aljaske u Ferbanksu.

Kompletan skelet pripada talatosaurusu – morskom stvorenju dugog repa, koje je nastanjivalo tople plitke vode u rano doba dinosaurusa i izumrlo je krajem trijasa, pre 200 miliona godina. Većina otkrića fosilnih ostataka talatosaurusa do sada su u vidu pojedinih kostiju ili delova kostiju, dok je novopronađeni fosil predstavlja gotovo kompletan skelet.

Deo pronađenog fosila nalazi se u Severnom muzeju, a stručnjaci procenjuju da je ceo skelet dugačak između jednog i tri metra, pri čemu trećina njegovog tela čini rep. Interesantno je da se na skeletu mogu uočiti ostaci mekog tkiva, što je izuzetno retko i može umnogome pomoći u otkrivanju kako je reptil izgledao. Naučnici će kasnije otkopati i ostatak fosila koji se i dalje nalazi u steni i nadaju se da će pronaći lobanju.

Naučnici su iskopali deo fosila u junu i sada ga ispituju kako bi utvrdili da li je reč o nepoznatoj vrsti, s obzirom na to da je u svetu do sada otkriveno 12 primeraka talatosaurusa. Geolog Džim Bajštal smatra da postoji velika verovatnoća da je reč o nepoznatoj vrsti.

„Fosil, koji liči na velikog guštera, pronađen je na jugoistoku Aljaske, dok su prethodni ostaci talatosaurusa otkriveni u Britanskoj Kolumbiji, Kanadi, Nevadi, u Alpima, iako su najbolji ostaci pronađeni u Kini”, ističe Bajštal.
R. S. – Politika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana