Небојша Обркнежев – Не посустајем никако, просто то волим да радим

0 2.195

За само две године од како је председник Савета месне заједнице Бока, Небојша Обркнежев  је урадио много за своје село. Својим ангажовањем успео је да покрене мештане, да заједничким напорима сређују своје место , да реконструишу запуштене и оронуле објекте, да им враћа сјај и функционалност, Небојша је пример како је све до људи, да све може када се хоће и жели. Све ово је само мали део од многих послова које је урадио и које је започео а за нас довољно да са њим поразговарамо и  чујемо његово мишљење . Небојша се тренутно налази у Русији али то нам није престављало проблем да ступимо са њим у контакт  користећи друштвене мреже.

 Од свих месних заједница, Бока се истиче са највише активности. У чему је тајна успеха?

Не могу да кажем, да ли се највише Бока истиче активностима, или не, али с одговорношћу могу рећи да на недељном нивоу у нашем месту се мењају знатне ствари. Тачније, ја сам председник МЗ Бока две године, требало је проћи одређено време како би се један део народа пробудио и схватио да мој активизам дејствовања у Боки не зависи само од мене, већ и од њих самих. У почетку је било многих ситуација, узмете сами нешто чистите, грабуљате, радите све оно што није у вашем опису „посла“, али свакако јесте у опису добре воље, и тако сваким даном неког мештана више заинтересујете за ту исту ствар да ради, а то је наше место Бока. Е та добра воља је после неколико почетних неуспелих акција, изнедрила и оне веће, праве. И тако, акција по акција, и на крају се просто мора увидети наш рад и труд. На народу је било само да се одазове позиву, а на мени да купим и донесем материјал, тачније све оно што нам је било неопходно да жељено и остваримо.

Мада морам рећи, да је права тајна успеха управо у једној амбициозној младости са једне стране, а са друге стране добра воља једног дела народа.  Када се те две стране нађу у синтези, све мора функционисати на најбољи могући начин!

Како функционише Савет МЗ Бока када сте ви хиљадама километара далеко?

Функционисање је идеално, сваки пут, последња недеља пред мој одлазак у Руску Федерацију је врло напорна, испуњена потписима, рачунима, и разних наручивања за предстојећи период. Пошто су ми предавања углавном послеподне, јутарња кафа преко скајпа са МЗ никада не изостаје. Мада морам споменути, када имате правог човека за секретара МЗ, а такође правог човека и за  свог заменика, тада се тај рачун од папира на најбољи начин спроведе и у практично дело.

Шта се тренутно ради и колико је новца утрошено?

Тренутно, ето нпр. прошле недеље смо купили справе за теретану, која ће служити свим нашим мештанима, ове недеље мењамо столарију на омладинској сали, купујемо нове столице и клупе за забавиштанце, спроводимо сеоску воду до оближњег пашњака који је удаљен 800 метара од села. Следеће недеље крећемо са измуљавањем дела корита Старог Тамиша, као и пресецање обале како бисмо направили места за пецароше, а такође желимо и да пошумимо тај предео. Током априла у потпуности завршавамо радове на сва три гробља у нашем месту, радови обухватају изливање стаза и прављење ограде, и што је врло битно радимо на томе да се корито са водом Старог Тамиша препише на коришћење и управљање од стране МЗ Бока, такође битну ствар коју морам споменути јесте да смо почели са писањем пројекта у вредности од  4 000 000 динара за некадашњу Нафташку мензу, имамо жељу да тај објекат у потпуности оспособимо за рад, и то се ове године сигурно завршава…и тако…

Што се тиче  средстава, искрено речено, све ово износи око 1 300 000 динара, мада морам споменути, да уколико се људи не би одазвали акцијама, та сума би била много већа, тако да нам из тог разлога увек остаје један простор, да тај неутрошен новац уложимо у нешто друго, које ће опет свима бити од користи. У Боки, ја редовно сазивам зборове грађана, мислим да смо и једино место које то чини, на сваких 6 месеци, тако да грађаи увек имају увида у дешавања, и наравно колико је средства за то утрошено. Опет, зависи од њихове воље желе ли доћи на збор и информисати се о свему или не.

Шта планирате од акција?

Пошто априла истиче четворогодишњи мандат овог сазива наше МЗ, до краја априла ће се заправо урадити све ово што сам напоменуо, акције на сва три грбља и акција на „Вашаришту“, простор који представља приобални део Старог Тамиша.

Како смо незванично сазнали, хвалите се да сте за само две године, од како сте председник Савета месне заједнице, урадили много за своје место. Шта је то што сте урадили?

Искрено, хвале или без исте, у свему томе постоји једно, све што је урађено и дан данас је постојано, тако да сви који не верују у наш рад, или се нису желели уверити, или су се уверили, али не признају га, из ко зна којих разлога, али уколико сте спремни, ово је једна врло опширна тема, на коју Вам могу дати одговор у некој наредној конверзацији. До сада имамо око 130 тачака, које представљају све послове које смо урадили, за само две године,  и сваким даном на том списку је нека нова одрађена тачка, која ипак представља једно веће  и свекорисно дело.

Морам искористи прилику, пошто долазе избори  у свим месним заједницама наше општине, да позовем  само оне људе који су свесни своје воље, жеље и могућности да изврше одређене промене. Који су спремни да свој рад преточе у једно свеопште хумано дело за своју заједницу, да се подхвате те чувене листе за гласање. Јер само на тај начин друштво може напредовати. Сваки други вид користи који би се везао за ту „позицију“ у своме месту, никако не доприносе развоју наших малих, али нама врло битних средина.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana