NEDELJA MUZEJA

0 1.360

NEDELJA MUZEJA U SPOMEN-ZBIRCI PAVLA BELJANSKOG 18–25. maj
Elektronska EckaPo preporuci Međunarodnog saveta za muzeje, nakon manifestacije Noć mu
zeja, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog organizuje Nedelju otvorenih muzeja, po sloganom Muzeji (Sećanje + Kreativnost) = Društvene promene, a programom koji će se sastojati od autorskog vođenja kroz postavku, projekcija dokumentarnih filmova i dečije radionice ispratiće aktuelne izložbe Ečka: kolonija novih ideja i Zašto volim Spomen-zbirku u “Noći muzeja”.

Ponedeljak, 20. maj
13.00–13.30: TV film o slikaru Ivanu Tabakoviću
Dokumentarni film Ivan Tabaković prati umetnički razvoj slikara od samih početaka, kada je njegovo slikarstvo bilo preokupirano impresionističkim tretiranjem svetla i simbolističkom atmosferom, pa sve do kasnijih ostvarenja, eksperimentalnog i manifestnog karaktera. Slikarsko obrazovanje kod Ljube Babića u Zagrebu i kod Hansa Hofmana u Minhenu usmerilo je Tabakovićevo slikarstvo ka temeljima modernističkog vokabulara slike. Rad crtača na Anatomskom institutu, prijateljstvo s Otonom Postružnikom i osnivanje zagrebačke grupe „Zemlja”, odredili su autorovu sklonost ka satiričnoj kritici ljudskih slabosti i mana.

Dokumentarna emisija, serijal Slikari i vajari (RTB)
Režija: Gojko Škarić
Scenario: Irina Subotić
Trajanje: 30 min.

Utorak, 21. maj
13.00 –13.55: TV film o slikaru Milanu Konjoviću
Dokumentarni film Jubileji. 100 godina rođenja Milana Konjovića autorke Snežane Subić predstavlja stvaralaštvo Milana Konjovića uz tumačenja poznatih istoričarki imetnosti Katarine Ambrozić i Irme Lang – dugogodišnje upravnice Galerije “Milan Konjović” iz Sombora, ali i lično svedočenje poznatog slikara o umetnosti i životnim okolnostima koje su uticale na njegov rad. U osamdeset godina dugoj umetničkoj karijeri Konjović je imao više od 300 samostalnih izložbi, a njegova dela učestvovala su i na 700 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bio je član umetničkih grupa „Oblik” i „Dvanaestorica”, učesnik u osnivanju i radu umetničkih kolonija (Senta, Bačka Topola, Bečej, Ečka), direktor Gradskog muzeja u Somboru i prijatelj Pavla Beljanskog.

Dokumentarni TV film, RTV Vojvodina (1998)
Autor: Snežana Subić
Trajanje: 55 min.

Sreda, 22. maj
17.00–17.30: TV film o slikaru Jovanu Bijeliću
Publika će biti u prilici da se kroz film Jovan Bijelić upozna sa životom i stvaralaštvom jednog od naših najpriznatijih umetnika, studenta krakovske Akademije, cenjenog scenografa Narodnog pozorišta i značajnog likovnog pedagoga, koji je sa šest dela zastupljen u kolekciji Pavla Beljanskog. Jovan Bijelić je 1926. godine, u svom ateljeu na tavanu Druge muške gimnazije, otvorio slikarsku školu koja će odnegovati mnoge ugledne srpske umetnike i istoričare umetnosti, poput Predraga Milosavljevića i Lazara Trifunovića.

Dokumentarna emisija, serijal Slikari i vajari (RTB)
Režija: Mika Milošević
Scenario: Lazar Trifunović
Trajanje: 30 min

Četvrtak, 23. maj
17.00–17.30: Autorsko vođenje kroz izložbu Ečka: kolonija novih ideja
Autorskim vođenjem kroz izložbu Ečka: kolonija novih ideja, Marta Đarmati, kustos Spomen-zbirke istaći će značaj kolonije koja je imala važnu ulogu u razvoju jugoslovenske savremene umetnosti i u stvaralaštvu pojedinih slikara iz fonda Spomen-zbirke. Postavka obuhvata umetnička dela iz fonda Savremene galerije, čiji su autori zastupljeni i u kolekciji Pavla Beljanskog (Jovan Bijelić, Ivan Tabaković, Milan Konjović, Ljubica Cuca Sokić i drugi), jedan rad Milana Konjovića iz Spomen-zbirke, kao i dokumentarni segment (plakati i katalozi izložbi Kolonije, fotografije).
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Petak, 24. maj
17.00–17.30: TV film o slikarki Ljubici Cuci Sokić
Dokumentarna emisija Ljubica Cuca Sokić, reditelja Gojka Škarića, uz prateće arhivske sekvence, mnoštvo prikazanih radova i priču umetnice, pruža slikovit uvid u njen razvojni put u pravcu dosezanja “čiste slikarske forme” i u stvaralaštvo koje predstavlja nezaobilazni deo nacionalne moderne umetnosti 20. veka. Po svom sadržaju emisija se nadovezuje na stalnu postavku Spomen-zbirke u kojoj je Cuca Sokić zastupljena sa četiri rada – Autoportret (1942), Glava mlade devojke (1946), Mrtva priroda i Sremski Karlovci (1950).

Dokumentarna emisija, serijal Slikari i vajari (RTB)
Režija: Gojko Škarić
Scenario: Nikola Kusovac
Trajanje: 30 min.

Subota, 25. maj
12.00–13.30: Dečija radionica Zaboravljene igre
U vrtu Spomen-zbirke posetioci ove dečije radionice staviće na probu svoju kreativnost i znanje o zaboravljenim društvenim igrama. Kustosi će tokom druženja u prijatnom ambijentu podsetiti najmlađe na zaboravljene a omiljene društvene igre njihovih roditelja, poput lastiša, kolariću panića, hula hopa, trule kobile, zanimljive geografije, masne fote itd.

* Tokom Nedelje muzeja nastaviće se promotivna prodaja izdanja Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, a ulaz će biti slobodan.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana