DAN MUZEJA I NOĆ MUZEJA 2013. U SPOMEN-ZBIRCI PAVLA BELJANSKOG

0 703

Noć muzeja 2013. u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog
Izložbe Ečka: kolonija novih ideja i Zašto volim Spomen-zbirku u „Noći muzeja“


Decija radionica u Noci muzeja na Trgu galerijaPovodom desete nacionalne manifestacije Noć muzeja koja će se sedmi put održati u Novom Sadu 18. maja 2013. godine od 18 do 02 časa, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je pripremila raznovrstan program, a tokom subotnje večeri publika će biti u mogućnosti da uživa u izložbi Ečka: kolonija novih ideja. Zahvaljujući saradnji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog sa Savremenom galerijom Zrenjanin realizovana je izložba osmišljena s namerom da pruži novo viđenje o značaju umetničke kolonije koja je imala važnu ulogu u razvoju jugoslovenske savremene umetnosti kao i u stvaralaštvu pojedinih slikara iz fonda Spomen-zbirke. Još jedna izložba pod nazivom Zašto volim Spomen-zbirku u Noći muzeja,obeležiće ovu međunarodnu manifestaciju u Spomen-zbirci. Reč je o izložbi radova osoba sa posebnim potrebama nastalih u okviru kreativnih radionica Reciklart, a u saradnji sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog posebno ističe svoju stalnu postavku, kao i njen deo namenjen slepim i slabovidim osobama, koji će biti dostupni i tokom subotnje večeri.

* Za potrebe osoba sa invaliditetom na ulazu u Spomen-zbirku Pavla Beljanskog biće postavljena prilazna rampa.

IZLOŽBA EČKA: KOLONIJA NOVIH IDEJA
U četvrtak 16. maja u 19 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće svečano otvorena izložba Ečka: kolonija novih ideja, realizovana u saradnji sa Savremenom galerijom Zrenjanin.
Postavka je osmišljena s namerom da u kontekstu stvaralaštva umetnika iz fonda Spomen-zbirke, pruži novo viđenje o značaju Umetničke kolonije Zrenjanin, koja je imala važnu ulogu u razvoju jugoslovenske savremene umetnosti. Osnovana 1956, ona se održava svakog leta u selu Ečka. U prvih sedamnaest godina svoga postojanja ugostila je jedanaest od trideset i sedam umetnika, čija je dela za svoju zbirku izabrao i Pavle Beljanski. To su bili Milan Konjović, Ivan Tabaković, Nebojša Mitrić, Jovan Bijelić, Ivan Radović, Ljubica Sokić, Stojan Aralica, Nedeljko Gvozdenović, Peđa Milosavljević, Milenko Šerban i Marko Čelebonović. Pored njihovih biće izložena i dela drugih značajnih učesnika ečanske kolonije poput Zorana Petrovića, Stojana Ćelića, Miodraga B. Protića, Aleksandra Lukovića, Nikole Graovca i Boška Petrovića. Postavka obuhvata trideset radova, od toga jedno delo Milana Konjovića, Sunce nad Bačkom (1956) koje pripada likovnom fondu Spomen-zbirke, dok su ostala u vlasništvu Savremene galerije Zrenjanin. U najvećoj meri inspirisana vojvođanskom ravnicom, ova dela predstavljaju tendencije u umetnosti druge polovine dvadesetog veka, koje su se kretale od realizma do apstrakcije. Dokumentarni segment će činiti fotografije učesnika, nastale tokom boravka u koloniji kao i katalozi i plakati izložbi Umetničke kolonije Zrenjanin.
Ovom izložbom Spomen-zbirka i Savremena galerija Zrenjanin će obeležiti nekoliko predstojećih manifestacija – Noć muzeja, Dan muzeja (18. maj), kao i Nedelju muzeja (18–25. maj). Autorke izložbe su Marta Đarmati iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Slavica Popov iz Savremene galerije Zrenjanin.
Izložba će biti otvorena do 16. juna 2013.

IZLOŽBA ZAŠTO VOLIM SPOMEN-ZBIRKU U NOĆI MUZEJA
U realizaciji izložbe Zašto volim Spomen-zbirku u “Noći muzeja” učestvuju tri novosadske institucije – Akademija umetnosti, Radni centar ŠOSO „Milan Petrović“ i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog.
Tokom prethodnih godina, Akademija umetnosti i Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ uspostavile su različite vidove saradnje. Posebno je značajan zajednički rad u okviru projekta Reciklart, a tokom 2013. na inicijativu Spomen-zbirke, po idejnom konceptu Akademije i uz učešće ŠOSO „Milan Petrović“, pokrenuti su i realizovani radionica, inkluzivni rad i izložba u okviru Noći muzeja 2013. godine. Nakon posete Spomen-zbirci, uz zajednički obilazak izložbenog prostora, korisnici Radnog centra i srednjoškolci iz ŠOSO „Milan Petrović“ upoznali su se sa kolekcijom Pavla Beljanskog. Na ovaj način sopstvene kreativne ideje mogli su da pretoče u crteže i slike, po uzoru na dela poznatih slikara. Kroz lični doživljaj viđenog nastali su radovi motivisani delima umetnika poput Nadežde Petrović, Ljubice Sokić, Koste Hakmana, Ivana Tabakovića, Jovana Bijelića, Marka Čelebonovića i ostalih. Koristeći se tehnikom kolaža, papir-mašea, crtanim i oslikanim elementima, učesnici radionice su iskazali svoje doživljaje uobličene u vidu maštovitih i ekspresivnih poruka, uz bogatstvo kolorita. Proces aktivnosti radionice koordinirale su polaznice master studija na Katedri za slikarstvo Akademije umetnosti u Novom Sadu Marija Cvetković i Ana Kojić. Kustos izložbe u Spomen-zbirci je Milica Orlović Čobanov.
U četvrtak 29. maja u 18 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće održano svečano otvaranje izložbe Zašto volim Spomen-zbirku u Noći muzeja,koja će trajati do 23. juna 2013.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPROGRAM U SPOMEN-ZBIRCI PAVLA BELJANSKOG, SUBOTA, 18. MAJ:
IZLOŽBENI PROSTOR SPOMEN-ZBIRKE PAVLA BELJANSKOG:

18.00–02.00: STALNA POSTAVKA SPOMEN-ZBIRKE PAVLA BELJANSKOG I TAKTILNI SEGMENT POSTAVKE
Kolekcija Spomen-zbirke baštini dela nacionalne umetnosti nastala od početka do sedme decenije dvadesetog veka, sa naglaskom na period između Prvog i Drugog svetskog rata. Hronološki započinje slikama prve generacije modernista (Nadežda Petrović, Milan Milovanić, Kosta Miličević), a nastavlja se delima najvažnijih predstavnika srpske umetnosti između dva svetska rata (Sava Šumanović, Milan Konjović, Petar Dobrović, Jovan Bijelić, Petar Lubarda, Risto Stijović), kao i ostvarenjima umetnika druge polovine dvadesetog veka (Zora Petrović, Živko Stojsavljević, Milenko Šerban, Ljubica Cuca Sokić).

Taktilna postavka je оsmišljena po najvišim svetskim standardima (tiflo staza, taktilni katalozi i audio vodiči) i predstavlja segment višegodišnjeg projekta Spomen-zbirke Dodirni i oseti. Taktilni dijagrami su pripremljeni za dve slike iz kolekcije Pavla Beljanskog – Devojka sa knjigom (1929) Jovana Bijelića i Mrtva Priroda (1939) Jefta Perića, kao i kopiju skulpture vajara Sretena Stojanovića, Nataša Bošković (1930).

18.00–02.00: IZLOŽBA EČKA: KOLONIJA NOVIH IDEJA
Kao zajednički projekat Spomen-zbirke Pavla Beljanskog Savremene galerije Zrenjanin, postavka će obuhvatiti umetnička dela iz fonda Savremene galerije, čiji su autori zastupljeni i u kolekciji Pavla Beljanskog poput Jovana Bijelića, Ivana Tabakovića, Ivana Radovića, Milana Konjovića, Ljubice Cuce Sokić, Milenka Šerbana i drugih, kao i dokumentarni segment izložbe (katalozi izložbi Kolonije, plakati i fotografije).
18.00–02.00: IZLOŽBA ZAŠTO VOLIM SPOMEN-ZBIRKU U „NOĆI MUZEJA“
U saradnji tri institucije Akademije umetnosti u Novom Sadu, Inkluzivno kreativnog centra škole „Milan Petrović“ i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, biće predstavljena izložba radova osoba sa posebnim potrebama nastalih u okviru kreativnih radionica Reciklart. Saradnja studenata master studija Akademije umetnosti i osoba sa posebnim potrebama rezultirala je serijom umetničkih slika na platnu sa elementima ručno pravljenog papira izrađenog u Radnom centru, a u kombinaciji nekoliko tehnika likovne umetnosti (grafit, akril, akvarel, flomasteri, pasteli…).

OLYMPUS DIGITAL CAMERANA ULAZU SPOMEN-ZBIRKE PAVLA BELJANSKOG:
18.00–02.00: Noć knjiga: celovečernja rasprodaja izdanja Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Po veoma popularnim cenama (od 10 do 5000 dinara), dok traju zalihe, u ponudi će se naći Sudbina umetnina, Bibliografija Spomen-zbirke Pavla Beljanskog kao i nova monografija, katalog-vodič Spomen-zbirke – u štampanom i elektronskom izdanju, Nadežda Petrović: s obe strane objektiva i drugi naslovi važni za svaku biblioteku.

PROGRAM U ZAJEDNIČKOM VRTU SPOMEN-ZBIRKE PAVLA BELJANSKOG I GALERIJE MATICE SRPSKE
(poseban ulaz u dvorište između institucija):

18.00–21.00: Mala kolonija novih ideja: interaktivna kreativna radionica
Tokom ovogodišnje Noći muzeja, u vrtu galerija biće održana likovna kolonija, radionica namenjena najmlađim umetnicima, kao i njihovim roditeljima. Kroz interaktivnu igru praćenu poukama pedagoškog odeljenja Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, deca će samostalno stvarati, a potom i izlagati nova umetnička dela. U skladu sa aktuelnom izložbom Ečka: kolonija novih ideja, približiće im se način rada i dočarati kreativna atmosfera u okviru jedne umetničke kolonije.

20.00–23.00: Likovna kolonija U srcu grada
Nakon Male kolonije novih ideja, u vrtu galerija biće organizovana i umetnička kolonija za studente slikarstva. U okviru ovog programa mladi umetnici, sudenti Akademije klasičnog slikarstva iz Sremske Kamenice (Univerzitet EDUCONS), pred publikom će prikazati različite procese u nastanku njihovih radova inspirisanih arhitekturom, ljudima i prizorima iz centra grada. Baš kao što su stvarali Konjović, Tabaković, Radović, Cuca Sokić i drugi poznati umentici.

22.00–00.00: Koncert benda Ana Frlin & Jazz Propeleros
Bend Ana Frlin & Jazz Propeleros je jedan od predstavnika novosadske džez scene, postoji od 2011. godine i nastupao je u ovoj postavi u svim poznatijim jazz klubovima u Srbiji. Izvodi jazz standarde, bossanovu, latino i fanky, ali u originalnim aranžmanima. Bend čine Ana Frlin (vokal), Bojan Krtinić (saksofon), Ervin Malina (kontrabas) i Aleksandar Turukalo (gitara).

U slučaju lošeg vremena, deo programa biće održan u izložbenom prostoru Spomen-zbirke.

Radno vreme Spomen-zbirke Pavla Beljanskog tokom Noći muzeja:
subota …………………………………………………18h – 02h
nedelja…………………………………………………zatvoreno.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana