“NOĆ MUZEJA” U ZRENJANINU

0 515

– Za svakoga po nešto –

muzejDa je stanje u našoj kulturi teško to je već svima poznato. Kultura deli sudbinu društva. Međutim, i pored takvog stanja raduje kada neke kulturne manifestacije uprkos svemu uspevaju da traju i ne samo da traju već da iz godine u godinu bivaju po svom obuhvatu veće i značajnije.

Jedna od takvih manifestacija je Noć muzeja koja će ove godine ući u drugu deceniju postojanja. Noć muzeja, jedanaesta po redu kod nas, biće održana 17. maja. Ova kulturna manifestacija predstavlja deo evropske manifestacije Noć muzeja u kojoj je ukuljučeno preko trideset zemalja sa više od 3.200 muzeja. U noći 17. maja od 18 časova pa sve do 2 časa iza ponoći kulturne institucije koje su uzele učešće u ovoj manifestaciji otvoriće širom svoja vrata za sve posetioce. U našoj zemlji veliki broj kulturnih insitucija iz Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Šapca, Užica, Kruševca, Leskovca, Niša, Sombora, Jagodine i mnogih drugih mesta je uzelo učešće u Noći muzeja. Ono što je pre 11 godina bio stidljiv pokušaj sa neizvesnim krajem pretvorilo se u istinski kulturni događaj koji se čeka.

“Iskreno smo ponosni na prošlogodišnji jubilej i činjenicu da ove godine započinjemo jedan, još ozbiljniji period. Pred nama su teška vremena u kulturi, ali nas teši činjenica da, kakvo god da nas je stanje u kulturi u prošlosti pratilo, činili smo Noć muzeja sve boljom i boljom. Naši posetioci su naše napore prepoznavali i na njih odgovarali masovnijom posetom, a učesnici dobrim idejama i pozitivnom energijom”, rekao je Mladen Petrović, jedan od osnivača Noći muzeja.

Kada je u pitanju grad Zrenjanin onda treba reći da će 17. maja posetioci Noći muzeja imati priliku da na sedam lokacija uzmu učešće u ovom kulturnom događaju. Te večeri svoja vrata će širom otvoriti za sve ljubitelje kulture Savremena galerija, Narodni muzej Zrenjanin, Kulturni centar, Narodno pozorište “Toša Jovanović”, Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin”, Istorijski arhiv i Arhiv fotografije.

One koje interesuje likovna umetnost imaće priliku da u Noći muzeja u Savremenoj galeriji vide izložbu pod naslovom Od idile do apokalipse iz fonda Savremene galerije umetničke kolonije Ečka – Zrenjanin. Oni koji vole fotografiju imaće priliku da u Kulturnom centru vide izložbu pod naslovom Umetnička akt fotografija autora Slaviše Zeke Stankovića, majstora fotografije iz Niša. Isto tako svi oni koje interesuje fotografija imaće priliku da u Arhivu fotografije prisustvuju programu pod nazivom Usvojite fotografiju u okviru kojeg će posetioci imati priliku da vide fotografije koje su stare od 50 do 100 godina. Posebno će biti interesantno u Narodnom muzeju Zrenjanin gde je od 18 do 02 časa iza ponoći planirano mnoštvo aktivnosti na različitim lokacijam te kulturne institucije. Ljubitelji pozorišne umetnosti će u Noći muzeja imati priliku da u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” vide predstavu Sutra će biti bolje u režiji Marka Đurića, kao i da prisustvuju Lutkarskoj radionici koju bi prema planu trebala da vodi Blagovesta Vasileva, eminentna umetnica iz Bugarske. Ljubitelji pisane reči će imati priliku da u Noći muzeja u okviru Gradske biblioteke “Žarko Zrenjanin” učestvuju u dva programa. Najmlađi posetioci i okviru programa Od čitanja se raste, dok će stariji posetioci imati priliku da budu deo Sajma knjiga u Klubu knjige. Oni koje interesuje istorija imaće priliku da u Istorijskom arhivu vide izložbu pod nazivom Aleksandar Prvi – kralj Jugoslavije 1918. – 1934. Autor izložbe je Mitar Todorović arhivista u Arhivu Jugoslavije.

Ovogodišnja Noć muzeja u Zrenjaninu će biti prilično bogata ponudom. Za svakoga će biti po nešto. S obzirom da se radi o značajnoj kulturnoj manifestaciji ne samo za grad Zrenjanin, već je njen značaj mnogo širi bilo bi veoma dobro kada bi što više ljudi uzelo učešće u ovoj manifestaciji. Neka naš ulazak u Noć muzeja bude korak u borbi protiv svega onoga što ruši i uništava kulturu.

R. Zubac

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana