NOĆ POD SJAJEM SIRIJUSA

0 1.892

-Promocija knjige Šesti red, Milana Belegišanina-
Belegisanin - 01
Sinoć je u galeriji Doma kulture u Jaši Tomiću, održana promocija knjige „Šesti red“, autora Milana Belegišanina, pisca iz Novog Sada. Bilo je to prohladno veče u kojem je zimska studen ustuknula pred sjajem i toplinom zvezde Sirijusa, najsjajnije zvezde iz sazvežđa Velikog psa. Književno-poetski skaz autora romana pratila je, emotivno obojena instrumentalno-volkalna pratnja Nenada Jovićevića.

Roman „Šesti red“ je priča o tišinama. Tišine su mrtva prostranstva prohujalih događaja, kako neko nekada davno reče. Upravo ti prohujali događaji iz života Andrije Tankosića, glavnog junaka ovog romana, koji su preko ličnog doživljaja vezani za sudbinu filmskog platna, predstavljaju osnov na kojem autor gradi priču. „Šersti red“ je dnevnik glavnog junaka u kojem on, beležeći svoju nestvarnu stvarnost, traga za svojom istinom, za svojom tajnom. U tom traganju ima i ljubavi, i patnje i bola i spasenja. Kroz narativno-poetičnu retrospektivu filmova, koje smo nekada sa nestrpljenjem čekali da vidimo na velikom filmskom platnu, koje smo tako rado gledali i čijem gledanju smo se radovali, autor romana otkriva da se iza tog velikog filmskog platna krije more na kojem stoji bela lađa u koju nas pisac, zajedno sa Andrijom Tankosićem ukrcava i vodi. Ploveći tom lađom kojom upravlja glavni junak romana, uz nesebičnu pomoć Milana Belegišanina, čitalac Šestog reda prisustvuje velikoj reviji uspomena, ličnih i opštih. Tako čitalac kroz ispovednički iskaz glavnog junaka u Svetu tišine, prati kako Grk Zorba, Preko krovova do neba, prati Kraljicu Šantaklera do Povrtaka u život. Zapravo, roman Šesti red je ispovest Andrije Tankosića, ali i igra koja ima svoj početak, dok se kraj nalazi u rukama čitaoca. Taj kraj je ostavljen svakome od nas, koji uzmu roman u ruke, da ga dosanjaju. „Da…Treba završiti igru, a onda leći ispod stolica šestog reda. Možda će i mene neko pronaći…“

Sinoćna promocija knjige Šesti red predstavlja svakako jedan, vredan spominjanja, kulturni događaj u Jaši Tomiću. Sam autor je istakao da postoje četiri mesta kojima rado ide u pohode, kojima se jednako raduje pri svakom susretu prilikom nove promocije. Među ta četiri mesta se nalazi i Jaša Tomić. Veliki kompliment, za malo mesto. Bilo bi veoma dobro kada bi to malo mesto u narednom periodu prepoznalo veličinu tog komplimenta.

NMR Info

Belegisanin - 02
Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana