Novine u radu notara

0 902

Jeftinije je ako građani sami sastave ugovor
notari
Dve notarske kancelarije u Zrenjaninu, već treći mesec od starta, rade punom parom. Stranaka je mnogo, a zakazivanje obavezno, rok za čekanje, ipak, nije duži od osam dana, kaže notar Mane Majstorović.

Posla ima u istom intenzitetu kao kada smo počinjali, stranaka jedosta, pa je zakazivanje obavezno, ali rok za čekanje, nije duži od osam dana. Jedina novina je što je izmenama zakona zaživela mogućnost da građani sami pišu ugovore. Doduše, zahteva se posebna forma ugovora, i građani još nisu u potpunosti upoznati sa tim, ali je to novina koju će oni ubuduće sigurno više koristiti. Na nama će biti da takve ugovore solemnizujemo i dajemo im snagu javne isprave. Za građane je bitno da u slučaju kada oni sami sačine ugovor, u notarskoj kancelariji plaćaju samo 60 odsto od propisane tarife – kaže notar Mane Majstorović. On napominje da u dosadašnjem radu svoje kancelarije nije imao nikakvih problema, niti su se javljale sporne situacije, koje zakon nije predvideo. Na pitanje koliko stranaka, dnevno, prođe kroz njegovu kancelariju, Majstorović kaže da to zavisi od vrste ugovora koji se obrađuju.

Ako se rade neki jednostavniji predmeti, može ih biti i preko deset dnevno, a kod komplikovanijih nekada i svega dva-tri. Imamo varijante i za hitne slučajeve, koje gledamo da uradimo bez zakazivanja, pa čak i van radnog vremena – kaže Majstorović. A izjave pojedinih notara u medijima da su zaradili i više od 5.000 evra mesečno, Majstorović prima sa rezervom.

Daleko od toga da mogu da se pohvalim takvim ciframa. U stvari, ja još uvek nisam podigao nikakvu zaradu za dva meseca rada, već sam plaćao tekuće troškove i plate za četiri radnika. Za sebe još nisam podigao ni dinar – tvrdi Majstorović. On napominje da nije uporediv rad kancelarije u nekom provincijalnom gradu, sa Beogradom, pre svega zbog vrednosti poslova koji se sklapaju.

Kod nas se najviše rade ugovori o kupoprodaji poljoprivrednog zemljišta, dok je promet kuća i stanova mali. A najviše stranaka, začudo, nije iz Zrenjanina, već iz opštine Žitište – naglašava Majstorović.

S.Surla – List Zrenjanin

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana