OD CIRKOTERAPIJE, DO S(A)VESTI

0 834

-Peti međunarodni festival alternativnog teatra –

gest 1Danas, u Sečnju, u organizaciji Pozorišnog kluba “Gest”, počinje peti međunarodni festival alternativnog teatra. Gledaoci će u tri dana imati priliku da vide četiri predstave. Festival će trajati od 30.04. do 02.05.2015. godine. Publici će se predstaviti glumci iz Beograda, Nikopinga (Švedska) i Smedereva. Festival će otvoriti Dragan Bjelogrlić, glumac scenarista i producent.

Prve festivalske večeri će, nakon otvaranja, nastupiti glumci Index teatra (Beograd) sa predstavom “Cirkoterapija” u režiji Marije Krstić. Po svom scenskom iskazu predstava “Cirkoterapija” predstavlja društvenu satiru sa upečattljivim elementima crnog humora, obavijeno u oblandu apsurdnosti društva i vremena u kojem živimo. Druge festivalske večeri, publici će se predstaviti dva pozorišta. Prvo će od 19 časova publika imati priliku da vidi predstavu “Hajde da pričamo o rodu” u izvođenju pozorišne trupe “Propellerteatern” iz Švedske. Režiju je potpisala Ewa Ohlson Westin. Predstava “Hajde da pričamo o rodu” je zapravo priča o strukturi i fenomenima savremenog društva. Ta priča je metaforički prikazana kao putovanje kroz šumu. Pitanje koje ova predstava otvara je: koliko čovek može, svojim držanjem i ponašanjem, da prevaziđe društvene norme pre nego što “prsne”. Druga predstava, drugog festivalskog dana je na programu od 20 časova kada će se festivalskoj publici predstaviti teatar PATOS iz Smedereva sa predstavom “Unutrašnja svetla” u režiji Vladislava Nešića. Predstava glumaca iz Smedereva, polazeći od saznanja da je pozorišna predstava čin koji se događa sad i ovde, čin u kojem mora da postoji emotivna interakcija, po svojoj formi ruši klasične standarde na relaciji glumac – gledalac. U ovoj predstavi gledaoci su u isto vreme i akteri predstave. Zbog ograničenog broja mesta glumci iz Smedereva će odigrati još jednom predstavu “Unutrašnja svetlost” i to odmah nakon prvog izvođenja. Poslednjeg, trećeg, festivalskog dana od 19 časova gledaoci će imati priliku da vide predstavu “O s(a)vesti” u režiji Sanje Krsmanović Tasić a u izvođenju Hleb teatra iz Beograda. Saglasno misiji ovog teatra, želja da se razvijaju “Pozorišni eseji” kao orginalna forma scengog iskaza, predstava “O s(a)vesti” je predstava o novinarki lista “Duga” Dadi Vujasinović, koja je tragično nastradala 1994. godine. Ovom predstavom rediteljka predstave šalje jasnu poruku da se sa duhovima prošlosti mora jedan narod suočiti ili će u suprotnom oboleti od opšte paralize i beznadežnosti.

U čast nagrađenih organizator festivala je odabrao predstavu “Sumnjivo lice po sumnjivom licu Bransilava Nušića” u režiji Dragane Đedović a u izvođenju Akademija Umetnosti Banja Luka. Ovu predstavu posetioci će imati priliku da vide odmah nakon dodele priznanja nagrađenim učesnicima.

O nagradama na festivalu će odlučivati stručni žiri u sastavu: Goran Ibrajter, književnik i filozof, Igor Perišić, teoretičar književnosti i Marko Vukosav, student III godine glume na Akedemiji Umenosti Banja Luka.

Sve predstave će biti odigrane u Domu kulture u Sečnju.

NMR Info

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.