Od danas moguća promena pola o trošku države

0 399

Promena pola iz medicinskih razloga od danas je deo prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, a na takvu operaciju u Srbiji čeka oko 200 osoba
Pomoćnik ministra zdravlja zdravlja Zorica Pavlović izjavila je da je to predviđeno Izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju koje su usvojene 28. jula 2011. godine, a ova odreba stupa na snagu od 1. januara 2012. godine.

Pavlović je kazala da je procedura određivanja koji pol kod takvih osoba je preovlađujući veoma komplikovana i da podrazumeva medicinske, ali i psihološke pripreme koje traju tri do četiri godine.

Ona je objasnila da će biti formirana stručna grupa koja će razmatrati medicinsku dokumentaciju i davati preporuke za intervenciju.

„Ovoj kategoriji pacijenata neophodno je obezbediti adekvatnu zdravstvenu zaštitu, pod uslovom da za to postoje isključivo medicinski razlozi“, kazala je Pavlović dodajući da će za tu vrstu intervencije u narednih u dve do tri godine biti spremno oko 50 pacijenata.

Kako je kazala, promena pola radi se u GAK Narodni front u Beogradu i Kliničkom centru Srbije, a do sada je u tim ustanovama operisan veliki broj stranaca jer su usluge povoljnije nego u drugim zemljama.

„Reč je o maloj grupi ljudi kojoj treba dati šansu da budu prihvaćeni u društvu. Važno je i da im u doglednom periodu nadležne službe kada obave intervencije izdaju i odgovarajuća lična dokumenta“, kazala je pomoćnica ministra.

Večernje novosti

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana