Otvara se Vatikanska biblioteka

0 672

VATIKAN – Vatikanska biblioteka, jedna od najstarijih i najbogatijih u svetu, nakon trogodišnje obnove u koju je uloženo 25 miliona evra, 20. septembra ponovo otvara vrata istraživačima, preneli su hrvatski mediji.
Radovi u kojima je biblioteka dobila i najsavremeniju bezbednosnu opremu bili su nužni zbog pukotina koje su se pojavile na zgradi izgrađenoj u 16. veku.

U njoj se čuva oko milion i po knjiga, među kojima najstarije potiču iz prvih vekova naše ere, piše zagrebački Vjesnik. Biblioteka ima oko 150.000 rukopisa, a među njima je i najbogatije opremljena Biblija u svetu, ukrašena minijaturama, u čiju izradu je utrošeno kilogram i po zlata, saopštili su konzervatori.

Pored obnove prostorija, među kojima su čitaonice sa plafonima ukrašenim freskama – koje su sada međusobno bolje povezane, biblioteka je dobila i elektronski sistem za kontrolu korišćenja knjiga koji omogućuje da se u svakom trenutku zna gde su i da se spreči iznošenje. Obnovu je finansirala sama Biblioteka Vatikana (Bibliotheca Apostolica Vaticana), uz pomoć sponzora iz Italije i inostranstva.

Biblioteku svake godine poseti oko 4.000 naučnika, koji tu mogu da istražuju dela vezana uz pravo, istoriju, filozofiju, istoriju nauke i teologiju.

Glas javnosti

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.