Rusija ograničava prodaju votke žrtvama požara

0 385

Od alkohola u Rusiji godišnje umre oko 500.000 ljudi.
Vlasti na jugu Rusije ograničile su prodaju votke u oblastima pogodjenim razornim požarima u pokušaju da spreče ljude da svoju tugu utapaju u alkoholu. Zvaničnici oblasti Volgograd zabranili su prodaju pića koja sadrže više od 15 odsto alkohola izmedju devet uveče i osam ujutru dok ne bude ukinuto vanredno stanje.
Ova odluka doneta je u cilju sprečavanja javnih nereda i odvlačenja žrtava vatrene stihije od alkohola.

Početkom septembra, usled visokih temperatura vazduha i suša, u nekoliko mesta u Volgogradskoj oblasti izbili su šumski požari u kojima je izgorelo osam osoba, a 500 kuća je uništeno.

U avgustu, moskovske vlasti su zabranile prodaju alkohola tokom noći i u ranim jutarnjim satima kao još jednu u nizu mera u nastojanju da se suzbije opijanje.

Kremlj je prošlog leta proglasio rat alkoholu. Povećana je akciza na pivo, podignuta je minimalna cena votke i najavljeno ograničenje prodaje alkohola na kioscima.

Uskoro bi trebalo da bude usvojen i zakon kojim će se prodaja alkohola maloletnicima smatrati krivičnim delom, a prošlog meseca policija je počela da primenjuje propis o nultoj toleranciji za vožnju u pijanom stanju.
Blic – Tanjug | Foto: Reuters

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana