Paori će doprinose plaćati na osnovu prihoda

0 414

Dosadašnji sistem doprinosa za poljoprivrednike će biti reformisan, nakon što je sve više gazdinstava ostalo dužno po osnovu doprinosa za penzijsko osiguranje, izjavio Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.
On je tokom predstavljanja tri nova zakona i izmena izneo i to da je teško bilo razumeti kako su obavezu uplate iste visine doprinosa za penzijsko osiguranje imali vlasnici pola hektara zemlje i oni sa 100 hektara.

 

Foto: danas.rs

„Poreska uprava bi formalno-pravno mogla da krene u naplatu i oduzima kuće i njive, a to je nemoguće“, istakao je Nedimović.
Više podsticaja za mlade poljoprivrednike i stočare

 

Predstavljajući izmene i dopune Zakona o podsticajima, Branislav Nedimović je rekao da je cilj izmena bio da se proširi krug korisnika podsticaja iz budžeta. Subvencije će dobiti mladi poljoprivrednici, naročito u nerazvijenim delovima istočne i južne Srbije, i to između ostalih i startap kredite za pokretanje poljoprivredne proizvodnje.
Ministar je dodao da je za investicije u opremu i podizanje konkurentnosti izdvojeno tri puta više sredstava nego ove godine, oko 2,2 milijarde dinara. Finansijske podsticaje će, prema rečima Nedimovića, dobiti i proizvođači stoke, naročito proizvodnja junadi za tov, a subvencije će biti veće za područja koja se demografski prazne kao što su Bela Palanka, Trgovište, i Babušnica.

 

Naknadu za odvodnjavanje obračunavaće vodoprivredna preduzeća

 

Govoreći o izmenama i dopunama Zakona o vodama, Nedimović je rekao da će se rekama sada upravljati, ne prema administrativnim granicama, već po slivnim tokovima i da već postoje Dunavska i Savska komisija, a razgovara se i o upravljanju Drinom. Do sada nisu postojale procedure o zakupu vodnih prostora već ih je koristio ko je pre do njih stigao.
Izmenama je predviđena procedura za licitacije vodnih prostora, a dozvole će izdavati nadležna vodoprivredna preduzeća. Vodoprivredna preduzeća će biti zadužena i za izračunavnje naknada za odvodnjavanje. S druge strane upravljanje vodama će, posebno u kriznim situacijama, kao što su poplave, prema rečima resornog ministra, biti jedinstveno uređeno.

 

Izvor: Agroklub.rs

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana