PESAK, REČNA OAZA KOJE VIŠE NEMA

0 557

Za sve one koji se sećaju

Ono po čemu se Jaša Tomić svojevremeno izdvajala u kvalitativnom smislu u odnosu na sva okolna sela koja oko ovog mesta gravitiraju jeste postojanje plaža na reci Tamiš. U bogatoj i dugoj istoriji ovog mesta postojalo je nekoliko mesta, kupališta na kojima su posetioci tokom leta tražili spas od letnje žege. U zavisnosti od toga kakva su vremena bila neka kupališta su nastajala, druga su pak nestajala ali ih je uvek bilo. Bilo je jednostavno nemoguće zamisliti situaciju da meštani Jaše nemaju uređeno mesto na reci Tamiš gde će provesti letnji dan. Međutim, jedno se kupalište posebno izdvajalo – bila je to plaža koje su meštani jednostavno zvali „Pesak“.

Kakva je to plaža bila? Bila je neobično lepa i neodoljivo je svojim okolišem i proživljenim užitkom mamila da iznova na nju dođete. Kao da ju je sam Antonije satkao u traganju za mestom koje bi pokolonio velikoj kraljici Kleoptari kao znak njegove ljubavi. Po svom prostranstvu ova plaža nije bila ni previše velika, ali ni previše mala. Taman koliko treba. Omeđena je bila velikom šumom čije su krošnje pružale veliku i prijatnu ladovinu u trenucima kada je letnje sunce postajalo nepodnošljivo. Po celoj površini plaže prostirao se pesak po kojem kad bi posetilac hodao i lagano uranjao svojim stopalom u njega imao je utisak kao da hoda po oblacima. Čak ni toplota koju je u njega sunce svoji zracima prenosilo nije bila neprijatna. Moglo se sasvim lepo po tom peščanom tepihu hodati. S preke strane, na drugoj obali bio je veliki breg. Taj breg je bio za mnoge muškarce ispit muškosti. Sa njegove najviše tačke, oni najhrabriji, su skakali u vodu mameći uzdahe svih prisutnih na plaži. U tim trenucima su se hrabrost i ludost preplitali u neponovljivost. O nekim vratolomijama koje su posetioci imali prilike da vide i dan-danas se priča. Na plaži je bilo mesta za sve. Na njoj su neki mirno ležali u želji da se okite bakarnom bojom, neki su igrali odbojku, neki su šetkali tamo-amo tragajući za novom ljubavnom avanturom, neki su kovali planove za nadolazeću noć a neki su u hladovini koja se prostirala od obližnje šume spremali specijaltitete sa roštilja ili prezentovali umeće kuvanja raznih đakonija u kotliću. Mnoge su se ljubavi na ovoj plaži rađale, ali isto tako mnoge su se i gasile. Umeo je na ovu plažu da svrati, ne retko, na svom prepoznatiljivom „muškom“ biciklu i neumorni Abaz i da posetiocima ponudi ukusan sladoled kao spas od letnje žege. A u vodi su se poput priručnog Aqva parka izvodile svakojake majstorije. Igrao se „glavomet“ i to pred ne malim brojem publike gde se navijalo kao na fudbalskoj utakmici. Skakalo se i preskakalo kako je ko hteo i skim je hteo. Pravi plivači su se spuštali nizvodno, daleko od kupališta a potom se peške vraćali na plažu. U plićaku su svoju radost nalazila deca koje roditelji nisu uspevali da izvade iz vode. A kada bi im to pošlo za rukom onda je to obično bivalo uz detinji plač i vrisku. Sredinom reke u svojim trošnim čamcima prolazili su ribari koji su, pripremaajući se za noćni ulov, namerno napuštali svoje kampove kako bi došli do ove plaže i osmotrili koga sve ima na njoj. Pored graje plažom se i razlegala muzika što od kasetofona koje su posetioci doneli, što i iz radija automobila. U tim trenucima nikome nije ništa smetalo. Svi su jednako uživali. Do plaže je vodio put koji je redovno održavan. Put je počinjao na dolmi i prolazio je kroz gustu šumu. Po njemu su sem pešaka i biciklista mogli nesmetano da prolaze i vozači motorbicikla i automobila. Zapravo taj put je sve ljude dobre volje vodio ka rečnoj oazi. Sad kad se čovek bolje priseti svega toga bilo je to mesto dobrih vibracija i pozitivne energije.

Danas, te plaže nema. Nema tog kupališta. Na mestu na kojem se ono nekada nalazilo danas se nalazi korov i šipražije. Čak je i našem fotoreporteru u želji da načini što bolje fotografije bilo teško da se probije do same reke i mesta na kojem je nekada postojalo kupalište, mesta gde se prostirala peščana plaža. Kad se taj žalosni prizor vidi s pravom se može postaviti pitanje: Zašto je to tako?

NMR info.

Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana