Pokušaj samoubistva u rumunskom parlamentu

0 427

Debata u rumunskom parlamentu oko izglasavanja nepoverenja vladi prekinuta je danas kada je jedan čovek, u znak protesta, skočio sa skupštinskog balkona u salu u kojoj se održavala sednica.
Incident se dogodio u trenutku kada je za govornicom bio premijer Emil Bok, koji je obrazlagao oštre mere štednje svoje vlade zbog kojih je opozicija podnela zahtev da se izglasa nepoverenje njegovom kabinetu.

Povređenom, koji se bacio sa balkona, prva pomoć pružena je u sali, a prema prvim izveštajima lokalnih medija, radi se o čoveku, čiji identitet nije saopšten, koji je zaposlen na javnom TV servisu.

Na njegovoj košulji je pisalo „Vi ste ubili našu budućnost“ i „Vi ubijate našu decu, vi ste nas prodali“, prenosi rumunska agencija Ađipress.

Posle incidenta, opozicioni poslanici nisu glasali tako da je vlada „preživela“ ovaj izazov i bez izjašnjavanja poslanika, javila je agencija.

Rumunski mediji javili su da čovek koji je pokušao samoubistvo ima velike porodične probleme.

On živi sa dvoje dece, od kojih je jedno dete invalid, plata mu je smanjena za 25 odsto i ukinuta mu je naknada za pratioca za dete.

Lideri opozicije Viktor Ponta i Krin Antonesku izjavili su posle incidenta da se povlače sa sednice zbog tog tragičnog gesta, jer ne mogu da se pretvaraju da se ništa nije desilo.

Parlamentarna većina je ipak odlučila da se sednica nastavi bez rasprave o predlozima opozicije i samo sa glasanjem. To znači da bez opozicije u sali nema šanse da bude oborena vlada.

Premijer Bok izjavio je da je sada najvažnije da se spase život tog čoveka.

Rumunski politički komentator Bogda Kiriak ocenio je da je „cinično što je vladajuća većina odlučila da nastavi sednicu iako je jedan čovek žrtvovao svoj život i svakako svoje zdravlje“.

Kiriak je zaključio da „vlasti čine ono što žele i što smatraju da je za njih dobro, a ne za Rumune“.

Ovo je treći put u ovoj godini da se u rumunskom parlamentu razgovara o nepoverenju vladi koja je zavela oštre mere štednje kako bi smanjila deficit i obezbedila preduslove za dobijanje zajmova od MMF i evropskih finansijskih institucija.

Vlada je bila prisiljena da smanji plate zaposlenih u javnom sektoru za 25 odsto, a počelo je i otpuštanje radnika i službenika kako bio se smanjio deficit u državnom budžetu.
Mondo

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana