POTPISAN MEMORANDUM O SARADNjI

0 837

PREDSTAVNICI OPŠTINA SREDNjEG BANATA U ŠVEDSKOJ
svedskaTokom protekle nedelje delegacija opština Zrenjanin, Sečanj i Žitište boravila je u radnoj poseti Švedskoj, odnosno gradu Jevle. U delegaciji su bili predsednik opštine Sečanj Predrag Milošević, njegov pomoćnik Slobodan Repac i Dušan Bodroža, Žitište su predstavljali predsednik opštine Dušan Milićev, samostalni stručni saradnik Snežana Lakić i direktor JKSP „Ekos“ Igor Salak, a u zrenjaninskom timu su bili rukovodilac Odeljenja za zaštitu životne sredine Biljana Tašin i samostalni stručni saradnik Ana Vujinov. Ovaj boravak, koji znači nastavak saradnje sa švedskim stručnjacima i edukaciju u oblasti upravljanja otpadom, organizovan je u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija“, koji finansiraju stalne konferencije gradova i opština Švedske i Srbije.
Švedska je pravo mesto za edukaciju u zaštiti životne sredine i upravljanju otpadom, jer je ova država za kratko vreme definitivno razrešila pitanje otpada – kaže Milošević. – U uzorno organizovanoj državi i naš boravak je bio regulisan preciznim protokolom, od jutra kada uđemo u autobus do devet uveče nije bilo praznog hoda, radili smo „300 na sat“. Upoznali smo mogućnosti efikasnog rešenja, i što je posebno važno, uverili se da smo na dobrom putu da dobijemo sredstva za otvaranje reciklažnog centra za Srednji Banat.
– Potpisali smo Memorandum o razumevanju kojim su uređeni uslovi za saradnju i načela za sprovođenje ovog projekta međuopštinskog partnerstva, u okviru programa evrointegracija – ističe Milićev. – Uz predavanja posetili smo i niz objekata, između ostalog termoelektranu, zatim fabriku za prečišćavanje vode, centar za reciklažu, za kompost, pogone za biogas, toplotnu energiju i biometan, i posebno atraktivni biznis inkubator, GIS centar. Mene lično je impresionirala izuzetno opremljena i knjigama bogata gradska biblioteka. Sada nam predstoji nastavak edukacije kada Šveđani dođu kod nas, potom izrada projekta – i konkurisanje za sredstva.
S. M.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana