PRELAZ JAŠA TOMIĆ – FENj POSTAO MEĐUNARODNI

0 645

granica Jasa Tomic-Fenj

Posle dugogodišnjih aktivnosti lokalne samouprave Sečanj, koja ulazi u red opština sa najintenzivnijom prekograničnom saradnjom, i nakon niza zajedničkih programa sa pograničnom regijom Rumunije, priveden je kraju i najznačajniji projekat u ovoj oblasti.
Reč je o prekategorizaciji i stalnom otvaranju graničnog prelaza Jaša Tomić – Fenj, čime se, osim ostalog znatno skraćuje rastojanje između Novog Sada i Temišvara.

Posle decenijskih napora, bezbroj pređenih kilometara, obezbeđenja stotine neophodnih papira i saglasnosti, i neprestanog održavanja ove teme u fokusu nadležnih, pri čemu je trebalo sinhronizovati aktivnost brojnih instanci s obe strane granice, izvojevali smo veliku pobedu: granični prelaz Jaša – Fenj otvara se kao stalni međunarodni prelaz – kaže prvi čovek sečanjske opštine Predrag Milošević. – To jeste rezultat uloženih napora naše lokalne samouprave, moram reći i mene lično, ali i podrške Vlade Republike Srbije, kao i koordinirane aktivnosti sa našim rumunskim prijateljima. Prema informacijama rumunskih vlasti, prelaz će biti definitivno otvoren 15. oktobra, istovremeno sa još dva banatska prelaza, Nakovo – Lunga i Vrbica – Valkanj. Preko RCR Banat obezbeđeno je 4,2 miliona evra za infrastrukturu na pomenutim prelazima. Ne bih ovom prilikom posebno naglašavao koliki je značaj prekategorizacije jašatomićkog prelaza za našu opštinu, a već je više puta javnosti predočen značaj ove nove veze sa našim susedom i EU, i za ceo Srednji Banat i Pokrajinu – uz uštede u energentima i vremenu, doprineće i rasterećenju ostalih graničnih punktova.

Prelaz će po lokalnom vremenu biti otvoren od 7 do 19 časova, dok se ne steknu uslovi da funkcioniše svih 24 časa dnevno, za šta je već pripremljen projekat kojim se predviđa da će se preko ovog prelaza treće kategorije, otvorenog za sve vrste putničkog saobraćaja, odvijati i teretni transport do 7,5 tona nosivosti – što je inače i dogovoreno na nivou dve države.

S. M.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana