Projekcija filma o Kosti Miličeviću

0 1.536

Dela stara jedan vek: Kosta Miličević – kao slikar i kao model
Kosta MilicevicU četvrtak, 22. avgusta, u 19 časova u okviru pratećeg programa aktuelne izložbe Dela stara jedan vek: Kosta Miličević – kao slikar i kao model će, zahvaljujući saradnji s Arhivom Jugoslovenske kinoteke iz Beograda, biti organizovana projekcija kratkometražnog filma Kosta (1962, produkcija Slavija film) reditelja Miodraga Mije Jakšića.
Postavka izložbe posvećena je delima iz Kolekcije Pavla Beljanskog nastalim tokom 1913. godine, a obuhvata tri dela iz stalne postavke Spomen-zbirke: dve slike Koste Miličevića (1877–1920) Dečko sa belim šeširom i Crkva Sv. Save, kao i skulptura Živojina Lukića (1889–1934) Kosta Miličević.
Kosta Miličević (3.6.1877–12.2.1920), najznačajniji predstavnik našeg impresionizma, umetničko školovanje u Srpskoj crtačko-slikarskoj školi Kirila Kutlika i kraće boravke u Beču i Pragu, zaokružio je samostalnim studijama u Minhenu (1901/02) i neformalnim usavršavanjem u Umetničko-zanatskoj školi Riste i Bete Vukanović. Do odlaska u rat 1914. godine njegovo stvaralaštvo karakterišu motivi Savinačke crkve i impresionistički portreti, kao i izdefinisan slikarski jezik, uočljiv i na slikama iz kolekcije Pavla Beljanskog Crkva Sv. Save i Dečak sa belim šeširom (1913). Malom serijom pejzaža s Krfa (1916/17), Miličević dostiže zenit stvaralaštva, uz dominantnu primenu čistih likovnih elemenata eteričnog podneblja Jonskog mora.
Ovaj slikar pripada generaciji umetnika koja je uglavnom nestala po završetku Prvog svetskog rata, prethodno otvorivši put za dolazeće generacije naših intimista i slikara poetskog realizma između dva svetska rata. Cilj postavke u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog je obeležavanje stogodišnjice postojanja dela, ali i ukazivanje na stvaralaštvo prve generacije srpske moderne, s akcentom na Kosti Miličeviću i 1913. godini.
Izložba će biti otvorena do 25. avgusta 2013. godine.

Leto u vrtu galerija 2013
Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske

Veče uz gudačke ansamble Muzičke škole „Josip Slavenski“ iz Novog Sada i Srednje muzičke škole „Petar Krančević“ iz Sremske Mitrovice

U četvrtak, 22 avgusta 2013. godine sa početkom u 21 čas, u vrtu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske, Trg galerija 1−2, u okviru programa Leto u vrtu galerija biće održano koncertno veče uz dela Albinonija, Telemana, Komarovskog i Betovena .
Nastavljajući dugogodišnju saradnju Muzičke škole „Josip Slavenski“ iz Novog Sada i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, nastupiće kamerni ansambli gudačkog odseka, kao i gudački ansambli Srednje muzičke škole „Petar Krančević“ iz Sremske Mitrovice.
Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske i 2013. godine organizuju manifestaciju Leto u vrtu galerija. Svakog četvrtka od 21 do 23 časa, u zajedničkom vrtu organizuje se program za posetioce koji ih na nekonvencionalan način upoznaje sa delima srpske nacionalne umetnosti i dešavanjima iz kulture, kao i da se u prijatnom ambijentu vrta opuste uz filmove, muziku i druženje.
U slučaju lošeg vremena koncert će biti održan u prostoru Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.