Promocija knjige Slobodana Mandića „Kružok na zlatni pogon“

0 2.248

U sklopu Mitrovdanskih susreta održana promocija knjige „Kružok na zlatni pogon“ Slobodana Mandića u prostoriji male većnice Skupštine opštine Sečanj.
O knjizi govorili: Zoran Slavić, Duško Milićev, Danijela Aleksić, učenici SŠ „Vuk Karadžić“ Sečanj i autor.
Ova knjiga intimna je ispovest ali i kolektivna priča o sudbini Sarče (Sutjeske) u prevojima istorije. Ona prati njenu davnu prošlost sa nostalgijom, poratno vreme i vreme ujedinjenja Rumunske i Nemačke Sarče, dolazak kolonista, ali i smelo iskoračuje u konteks savremenosti, reflektujući svaki od ovih aspekata na složenu „galeriju“ junaka.
Kao najsnažniji simbol i spomenik ličnoj i kolektivnoj istoriji Sarče, uzdiže se motiv „tri kuće“, gde najmlađa i najveća simboliše sudbinu gasterbajtera, onih otuđenih od doma („gromada, kao zalutala“); druga je spomenik namera i nedosanjanih snova, kao kapija obećane Evrope; a treća „sad najmanje ima da pokaže, najviše da ispriča. O vremenima i prolaznosti“. U ovom trostrukom ogledalu koje se prepoznaje i u formalnom i u motivskom izboru pisca, afirmiše se umeće neponovljivog, pripovedačkog umeća autora da ispriča potresnu priču o istoriji i prolaznosti.
Slobodan Mandić (1947, Sutjeska) savremeni je prozni stvaralac. Autor više romana i zbirki pripovedaka, esejista i autor dokumentarne proze. Njegov roman Očev novi mandat (2016) u izdanju Agore i Gradske biblioteke u Zrenjaninu nagrađen je značajnim književnim priznanjem, Nagradom „Danko Popović“ za najbolju knjigu proze.

Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana