Promocija knjige Stojana Turkulja na Spasovdan u rodnom Jarkovcu

0 748

U četvrtak 25. 5. 2023. godine na hramovnu i seosku slavu – Spasovdan, održana je, u rodnom mestu autora, promocija knjige Nemanjići – Previranja, zavet pomirenja.


Stojan Turkulj (1931 – 2015) završio je u Jarkovcu četiri razreda osnovne škole a budući da je morao da roditeljima pomaže u radu na imanju, kao odrastao završio je još četiri razreda večernje škole. Od malena je, uz urodjenu moć zapažanja i pamćenja, gajio ljubav prema lepoj pisanoj reči. Bio je član jarkovačke amaterske pozorišne trupe u periodu od 1945 – 1955. Ljubav prema istoriji, a posebno istroiji srpskog naroda, iznedrila je Nemanjiće. Delo je nastalo krajem 80-ih godina 20. veka i bilo je potrebno punih 40 godina da ugleda svetlost dana. Biblioteka „Jovan Dučić“ Sečanj objavila je Nemanjiće Stojana Turkulja 2022. godine. Knjigu je iz rukopisne zaostavštine autora za štampu uredila direktorka Dragana Pantović koja nam je za NMR Info poslala ovaj tekst i rekla sledeće:


– Na promociji u autorovom rodnom Jarkvcu imali smo divne goste, književnicu i književnog kritičara Milicu Jeftimijević Lilić i novinara, pesnika i pripovedača Dušana Milićeva koji su nadahnuto i izuzetno sadržajno govorili o knjizi, o značaju teme za opstanak srpskog naroda danas i u budućnosti, o snazi umeća i talenta autora, o građenju likova bez idealizacije, sa svim manama i slabostima što još doprinosi utisku koji ova knjiga ostavlja na čitaoca.


Promociji koja je održana u trpezarijskoj sali Osnovne škole „Veljko Đuričin“ prisustvovao je direktor škole Ljuba Papić, direktorka OKC Sečanj Branislava Rudan, predsednica Komisije za populacionu politiku opštine Sečanj Biljana Savović, član opštinskog veća za obrazovanje Nebojša Obrknežev, autorov sin Branimir Turkulj i meštani Jarkovca. Svoj poseban doprinos, dali su i učenici 6. i 7. razreda OŠ „Veljko Đuričin“ Nina, Jelana, Milica i Luka koji su čitali odlomke iz knjige, kao i Milena Pantović iz PU „Poletarac“ Sečanj, sa izvedbom kosovske pesme.

Slike: Kendereški Vasa

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana