Sastanak poljoprivrednika opštine Sečanj

1 1.132

U ponedeljak, 13. februara u prostorijama opštine Sečanj organizovan skup udruženja poljoprivrednika i lokalne samouprave.

Iako su poljoprivrednici tražili sastanak sa predsednikom, koji zbog već zakazanih drugih obaveza nije mogao da prisustvuje, odazvali su se njegovi saradnici.  Sastanku su prisustvovali Predrag Rađenović, zamenik predsednika, Slobodan Repac, predsednik opštinske poljoprivredne komisije, Radenko Ugrčić, načelnik opštinske uprave i Dejana Milošević, odeljenje za privredu, razvoj, inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine.

Trenutno jedan od gorućih problema sa kojima se suočavaju poljoprivrenici sa teritorije opštine Sečanj je informacija da je po pravu prvenstva zakupa na osnovu investicija poljoprivredno preduzeće “Sveti Nikola” iz Sečnja podnelo zahtev  Republici Srbiji za dodelu 3700 ha državne zemlje sa katastarskih opština Sečanj, Sutjeska, Krajišnik i Jaša Tomić. To je državna zemlja koju pod zakup trenutno obrađuju poljoprivredna gazdinstva. Eventualnim gubitkom te zemlje mnogim poljoprivrednim gazdinstvima preti zatvaranje. Ovo je razlog hitnog sastanka i namera poljoprivrednika da se postigne zajedničko iznalaženje rešenja.

Predrag Rađenović je prisutnima rekao da ovo nije prvi put i da će lokalna samouprava uvek biti na strani poljoprivrednika i pokušati da im pomogne. Dodao je da su lokalnoj samoupravi svi građani podjednako važni, da će i dalje koristiti sva zakonska sredstva kako bi se pomoglo i vlasnicima poljoprivrednih gazdinstva.

Slobodan Repac je informisao poljoprivrednike o svemu vezano za izdavanje zemlje u zakup a posebno o pravu prvenstva na osnovu investicija koje se po prvi put dešava u opštini Sečanj. Slobodan Repac je naglasio da je Ministarstvo  poljoprivrede i zaštite životne sredine objavilo  javni poziv za zakup državnog zemljišta, na period od 30 godina, za investicije u oblasti prerađivačke industrije, ali i stočarstva koje u sebi imaju uključen i razvoj genetike a da će lokalna samouprava imati samo kontrolnu funkciju. Dodao je i da oni projekti koje opštine ne žele na njihovom prostoru neće implementirati ali da je poljopivredno preduzeće “Sveti Nikola” do sada uložila preko 15 miliona evra.

Posle dobijenih informacija od predstavnika lokalne samouprave 37 poljoprivrednika, koji su prisustvovali su u nastavku sastanka  doneli odluke:

  • Pismenim putem traže hitan sastanak sa predsednikom opštine na kom će pismenim putem predati njihove uslove.
  • Organizovaće u toku sledeće nedelje protestnu vožnju traktorima kroz Sečanj i blokadu opštine.

Poljoprivrednici najavljuju da ukoliko se ne prihvate njihovi uslovi blokiraće traktorima most u Sečnju i blokadu zgrade opštine.

Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
  1. jasatomic komentariše

    to je drzavna zemlja i drzava moze da kome hoce u zakup dosta su se ovi seoski kulaci bogatili na racun drzave pa sad kukaju sto hoce da dodele zemlju firmama koje ce zaposliti ljude od kad su razdelili zemlju kulacima ot tada nam sela propadaju.ako hoce posteno neka daju u zakup svima po dvaest hektara ko hoce a ne na dogovorenim licitacijama dele kulaci medjusobno drzavna zemlja je zemlja svih nas a ne desetak ljudi iz sela koji su se obogatili znamo na koji nacin da je pravna drzava radili bi zemlju ali u padinjaku.cast izuzecima

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana