Sečanj: Smotra najboljih recitatora Vojvodine

0 1.520

Završna smotra najboljih recitatora Vojvodine pod nazivom „Pesniče naroda mog“ sastavni je deo jedinstvene selekcije za Republičku smotru recitatora, a održaće se u Sečnju od 21 do 23. aprila.

Smotra je izuzetno složena i masovna manifestacija i podrazumeva školske, opštinske, regionalne i završnu pokrajinsku manifestaciju i odvijaju se tokom februara, marta i aprila meseca. Ima za cilj da razvija kod dece osećanja za osnovne etičke i estetičke norme koje sadrži poezija, da mlade upućuje u složene sadržaje poezije koja nastoji da odgonetne smisao života i obuhvata sveukupno ljudsko iskustvo, kultivisanje govornog izraza i razvijanje humanije komunikacije među ljudima, kao i negovanje i očuvanje svog maternjeg jezika kao osnovnog obeležja nacionalnog identiteta i negovanje kulture govora i javnog scenskog nastupa.

Selektori do opštinskog nivoa i višečlani jedinstveni žiri na međuopštinskom i pokrajinskom nivou prati oko 10.000 recitatora, koji poeziju govore na svom maternjem jeziku (srpski, mađarski, slovački, rumunski, rusinski, hrvatski, romski, ukrajinski…),

Smotra je u punoj funkciji zadovoljavanja kulturnih i umetničkih sklonosti dece, negovanja i očuvanja svog maternjeg jezika, kao osnovnog obeležja nacionalnog identiteta, negovanja kulture govora i javnog scenskog nastupa, odbrana i očuvanje maternjeg jezika pred najezdom anglizama i uličnog govora.

Ovo je istovremeno i prva stepenica da talentovani mladi ljudi zavole poeziju i krenu tim stazama ili da krenu putem glumačke profesije.

Partneri manifestacije su: škole, domovi kulture, centri za kulturu, savezi amatera i kulturno-prosvetne zajednice , biblioteke, lokalne samoupve…

Na 5 zonskih smotri – Subotica, Sremska Mitrovica, Čoka, Bač i Kovin plasiralo se 498 recitatora. Žiri na tim smotrama odabrao je 159 recitatora u 3 starosne kategorije: najmlađi uzrast 1- 4 razred, srednji uzrast 5 – 8. Razred i stariji uzrast srednjoškolci i stariji.

Žiri smotre u sastavu: Miodrag Petrović, Katalin Fazekaš, Ana Leskovac, Niku Čobanu, Mihajlo Zazuljak i Katarina Čeliković proglasiće najbolje recitatore Vojvodine i odbrati po 9 recitatora iz svake kategorije za republičku smotru 19 maja u Valjevu.

Organizator smotre je Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine a domaćin smotre Centar za kulturu opštine Sečanj.

Izvor: RTV

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.