Senator Rumunije Viorel Badea posetio opštinu Sečanj

0 777

Senator Viorel Badea posetio je juče opštinu Sečanj. Sastanku su prisustvovali Nebojša Meljanac, predsednik Opštine Sečanj, Slavko Romić, načelnik opštinske uprave, Ljiljana Jovičić, šef odseka za lokalni ekonomski razvoj, Deni Besu, odsek za lokalni i ekonomski razvoj i član Nacionalnog Saveta Rumunske Nacionalne manjine, kao i Daniel Magdu i Stevan Mihajlov, članovi Nacionalnog Saveta rumunske nacionalne zajednice.
Predsednik Opštine Sečanj Nebojša Meljanac je poželeo dobrodošlicu rumunskom senatoru u opštini Sečanj, i predstavio je opštinu.
Detaljno o opštini Sečanj, govorio je Slavko Romić, predstavljajući stukturu stanovnika, i da rumunska nacionalna manjina živi pretežno u Sutjesci.
Senator Viorel Badea je rekao da je za pohvalu što je rumunski jezik u službenoj upotrebi u ovoj opštini, iako rumunska nacionalna manjina ne čini 15% od ukupnog broja stanovništva.
Ljiljana Jovičić predstavila je zajedničke projekte koje ova opština ima sa Rumunijom, kao i projekte koji su u najavi, i koji se planiraju da budu realizovani.
Senator Viorel Badea rekao je da je prekogranična saradnja veoma važna za razvoj opština i sa jedne i sa druge strane granice, a da se tom saradnjom, poboljšava kvalitet života krajnjim korisnicima, građanima opštine. Takođe podvukao je da ćemo jednog dana svi biti članovi velike evropske porodice, i da što više takvih projekata doprinose jako puno međudržavnoj saradnji.
Predstavnici opštine Sečanj izrazili su interesovanje proširenja rada graničnog prelaza Jaša Tomić – Fenj, koji ima radno vreme od 7 do 19 časova, i otvoreno je za putnička vozila. Predstavnici opštine rekli su da je taj granični prelaz veoma prometan u vreme kada je otvoren, a veliki broj turista iz Rumunije posećuju opštinu Sečanj.
Opština Sečanj je pokrenula inicijativu da taj granični prelaz bude uvek otvoren, a idealno bi bilo ako bi se proširio i na robnu razmenu. Rumunski senator je potvrdio da će podržiti takvu inicijativu, i sa rumunske strane.
Posle posete lokalnoj samoupravi, delegacija iz Rumunije posetila je Sutjesku, mesto sa najviše pripadnika rumunske nacionalne manjine. Tu su ih primili članovi crkvenog odbora iz Sutjeske. Senator je posetio Rumunsku Pravoslavnu Crkvu iz Sutjeske, a potom je imao razgovor sa meštanima. Predstavnici rumunske nacionalne manjine iz ovog mesta, predstavili su im aktivnosti koje imaju iz domena kulture, sporta, a takođe i novine na rumunskom jeziku „Sarcia”. Naglasili su dobru saradnju kako sa opštinom Sečanj, tako i sa Nacionalnim Savetom Rumunske Nacionalne Manjine.
Rumunski senator, Viorel Badea, naglasio je da Rumuni sa ovih prostora imaju veoma bogatu aktivnost, i da predstavljaju most spajanja i saradnje između Rumunije i Srbije.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana