Svaki šesnaesti hirurg u SAD razmišlja o samoubistvu

0 407

NJUJORK – Značajan procenat američkih hirurga se bori s mislima o samoubistvu, a mogući razlozi za to su iscrpljenost i greške napravljene u poslu, ukazuje jedna studija, kojom je obuhvaćeno gotovo 8.000 pripadnika te profesije.
Tim stručnjaka sa klinike Mejo u Ročesteru, u američkoj saveznoj državi Minesoti, utvrdio je da je u proseku preko šest odsto anketiranih hirurga razmišljalo o samoubistvu u prethodnih godinu dana.

Dok kod mladih američkih hirurga procenat onih sa samoubilačkim mislima nije veći nego u ostaloj populaciji, dotle je kod hirurga starosti od 55 do 64 godine, procenat takvih čak trostruko iznad nacionalnog proseka ove starosne grupe.

Osim toga, hirurzi koji smatraju da su u poslednja tri meseca napravili „značajnu medicinsku grešku“ znatno su skloniji samoubilačkim mislima od ostalih.

Tim s pomenute klinike ističe da „mračne misli“ hirurga mogu da imaju ozbiljne posledice i za njih same, a i za njihove pacijente jer utiče na kvalitet posla koji obavljaju. Već je ranije utvrđeno da hirurzi koji prijavljuju veću emotivnu iscrpljenost prave i više grešaka u poslu.

Konstatovano je da su oženjeni hirurzi, kao i oni koji rade u većim univerzitetskim medinickim centrima pod manjim rizikom od samoubilačkih misli od ostalih.

Samo četvrtina američkih hirurga koji razmišljaju o samoubistvu, traže profesionalnu pomoć, a mnogi koji to ne čine, kažu da je to zbog straha od gubitka dozvole za rad.

Većina ili sama sebi prepisuje antidepresive ili to za njih čine njihovi prijatelji.
Blic – Tanjug | Foto: Ilustracija

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana