Sve više svemirskog otpada

0 461

Količina otpada koji kruži oko Zemlje dostigla je „kritičnu tačku“ i preti da izazove kolizije, što bi dovelo do još većeg gomilanja đubreta koje predstavlja pretnju za astronaute i satelite, upozorava u svom najnovijem izveštaju američki Nacionalni istraživački savet, neprofitna organizacija koja daje stručne savete o naučnim problemima.
U studiji se ističe da je Američkoj svemirskoj agenciji (NASA) potrebna nova strategija za rešavanje problema ostataka svemirskih letilica i odbačenih satelita kao i na hiljade drugih komada smeća koji kruže oko naše planete brzinom od 28.000 kilometara na sat. Svemirski otpad predstavlja pretnju za oko 1.000 komercijalnih, vojnih i civilnih satelita u zemljinoj orbiti – deo globalne industrije koja je samo prošle godine ostvarila 168 milijardi dolara zarade.

Prva svemirska kolizija zabeležena je 2009. kada su se sudarili jedan američki i jedan ruski satelit na 788 kilometara iznad Sibira, generišući na hiljade komada orbitalnog otpada. Prema podacima američke Mreže za svemirski nadzor, koja traga za objektima od oko 10 centimetara u prečniku i većim, količina orbitalnog otpada je sa 9.949 komada u decembru 2006. porasla na 16.094 u julu 2011. godine.

- Prodaja jagoda -

Radio 021

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana