Svinjokolj u Jaši!

0 1.568

svinjokolji-001
Širom Srbije, pa i u Jaši Tomiću u toku je godišnji trаdicionаlni običаj klаnjа svinjа tj. svinjokolj. Počinje krajem novembra, a završava se krajem decembra. Običаj se zаdržаo do dаnаšnjih dаnа, аli sve ređe i ređe. Samo desetak godina ranije nije bilo domaćinstva u Jaši Tomiću da nije čuvalo i hranilo svinje koje su klali baš u ovo vreme. Bilo je i onih koji su mogli da kupe svinje, jer nije moglo da se zamisli da domaćinstvo nema svoju masti, čvarke, slaninu i sve ostale proizvode koji su sami spravljali. Klanje svinja se obično nije naplaćivalo, jer je uvek tu bila rodbina i komšije koji su pomagali, a danas mnogi majstori, sa nožem i satarom u rukama, dobro i zarade.

svinjokolji-014Svinjokolj u Jaši je bio dobar povod da posetimo jedno domaćinstvo u vreme klanja i slikama sačuvamo od zaborava jednu vekovnu tradiciju koja polako, ali sigurno nestaje. Posetili smo porodicu Milana Suvočareva koga svi u kraju poznaju pod nadimkom Madika. Stigli smo baš u vreme doručka i Madika nas nije pustio u dvorište dok ne uđemo prvo u kuću i fruštukujemo. A u kući raspremljen veliki trpezarijski sto na kojem nema čega nema od hrane. Neizostavna džigerica u maramici sa belim lukom, pečena krv, slanina i meso. Na drugom kraju stola ovali sa salnjacima i još nekoliko fela sitnih kolača. Naravno, rakijica pre doručka ne može da se odbije. Da, bilo je i pečene ribe za sve one koji poste. Dok su majstori i gosti doručkovali domaćica je već počela sa pripremanjem ručka.

svinjokolji-057U drugom dvorištu velike radnje, četri kazana u nizu, u jednom se topi mast u drugom greje voda, a u preostala dva sprema se barevina za švarglu i belu kobasicu. Tek spremljeni čvarci na ploči od šporeta, so pored, pa ko može da odoli i ne proba. Na špediteru poređano meso koje su majstori već uredili. Ima tu slanine, šunke i svo meso za sušenje i zamrzivač. Melje se meso za kobasice, a ostaće i za sarmu.

Zadovoljni odlazimo iako nismo sve uradili, jer ćemo ubrzo nastaviti priču kod drugog domaćina koji nas je pozvao.
A da, niko nije otišao od Madike, a da mu nije spremljena bar kesa čvaraka da se nađe za večeru.

svinjokolji-064
Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana