SARADNjA ZRENjANINA, SEČNjA I ŽITIŠTA SA ŠVEDSKOM

0 732

ZAJEDNIČKI DO REGIONALNOG CENTRA ZA UPRAVLjANjE OTPADOM
deponija1
Ideja da se na zrenjaninskoj gradskoj deponiji izgradi Regionalni centar za upravljanje otpadom zbližila je pre dve godine opštine Sečanj, Žitište i grad Zrenjanin sa delegacijom iz Švedske gde se otpad uvozi da bi se preradio i iskoristio za proizvodnju energenata. Očekuje se da će se opštine Titel i Kovačica priključiti ovom projektu koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština u Srbiji, a vrednost investicije se procenjuje na 26 miliona evra.

Na konferenciji za novinare održanoj u ponedeljak u zrenjaninskoj Gradskoj kući pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić je napomenuo da će više od 85 odsto sredstava neophodnih za izgradnju Regionalne deponije izdvojiti Evropska unija dok će preostali deo finansirati Republika Srbija i opštine angažovane na projektu. Snežana Lakić, koordinator na projektu iz opštine Žitište dodaje da će zahvaljujući ovoj investiciji pomenuta opština dobiti mnogo.

Naša opština je mala. Na ovaj način ćemo rešiti neke probleme koje sigurno ne bismo mogli samostalno. Najteže će biti da edukujemo stanovništvo i podignemo svest o ovom pitanju – dodala je Lakićeva.

Tomas Nilung, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom u švedskom gradu Jevle, rezimirao je rezultate dvogodišnjeg rada.

Uspostavili smo platformu za regionalnu saradnju i sistemski pristup u rešavanju problema iz oblasti upravljanja otpadom. To podrazumeva njegovo prikupljanje, razvrstavanje i deponovanje Uspešno smo preneli znanja i iskustva švedskih kompanija našim srpskim partnerima – rekao je Nilung.

Prema rečima Anike Lungvist, šefice Kancelarije za međunarodne odnose i evropske poslove u Jevleu, međuopštinska saradnja je izuzetno bitna za uspeh ovog projekta.

Što se evropske perspektive tiče – dodao je Per Olof Halberg, šef kancelarije za međunarodnu saradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Jevleu – ovaj region je načinio velike korake u približavanju Evropskoj uniji u sprovođenju poslova i politike u oblasti zaštite životne sredine.

Mira Bukvić – list Zrenjanin

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana