U brazdama viljuškar s teleskopom

1.064

Država finansijski podržala projekat mladih za obnovu zadruge u Krajišniku kod Sečnja. “Sloga” proglašena za ZZ sa vizijom i dobila 15 miliona dinara. Oživelo selo

DRŽAVA je prepoznala i nagradila entuzijazam grupe mladih u Krajišniku, pograničnom mestu Srednjeg Banata, u opštini Sečanj, koji su pre dve godine oživljavanjem Zemljoradničke zadruge “Sloga” započeli ambiciozan projekat “Krajišnik – novi početak”.

Ministarstvo za regionalni razvoj uoči Nove godine, naime, proglasilo je “Slogu” za zadrugu sa vizijom i dodelilo joj 15 miliona bespovratnih sredstava kroz mašine i opremu, među kojima i najsavremeniji teleskopski viljuškar. Prethodno su sami zadrugari podigli skladište kapaciteta 800 tona i započeli uređenje budućeg poslovnog centra, u šta su investirali bezmalo 20 miliona dinara.

– Posle prvobitnog nećkanja i neverice u budućnost ovakvog udruživanja, brzo smo narasli na 30 članova. Zajedno sa našim porodicama, sada je preko 120 ljudi direktno povezano sa “Slogom”, što je skoro 20 odsto žitelja Krajišnika – naglašava Dragan Grahovac, direktor i jedini zaposleni u zadruzi.

Posle decenijskog tavorenja i postojanja na papiru, zadruga je 2017. bukvalno vraćena u život, a sa ciljem da vrati život Krajišniku! Nekada bogato i prosperitetno mesto kolonista iz Bosanske Krajine, u poslednje dve decenije doživelo je demografski sunovrat. Prepolovljeno je, spalo na 1.100 stanovnika, od kojih možda jedva 700 njih i prespava u selu, gde je stotinak kuća napušteno… Od nekadašnjih 250, sada u svim razredima osnovne škole ima 93 đaka. U predškolskoj ustanovi je samo dvadesetak mališana, a mladi odlaze i posao traže uglavnom u Zrenjaninu, Beogradu, Novom Sadu…

– U okviru plana za očuvanje, održanje i razvoj mesta, pokrenuli smo nekoliko konkretnih aktivnosti kroz projekat “Krajišnik – novi početak”. Jedna od značajnijih uporšnih tačaka je revitalizacija i dalji razvoj zemljoradničke zadruge – kaže Zoran Jerković, predsednik UO “Sloge”, ističući da su veliku pomoć dobili od Zadružnog saveza Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i Fonda za razvoj APV.

AKTUELIZOVAN POVRAĆAJ ZEMLjE

TUŽNA sudbina zadrugarstva nije mimoišla ni Krajišnik, gde je posle bezbroj svojinskih transformacija u minulim sistemima, značajna imovina “Sloge” netragom nestala. Ali, uporni pravni zastupnici uspeli su da pronađu dokumenta i sada “Sloga” potražuje 400 hektara zemlje, deo objekata i veliki plac u mestu koji su pripadali zadruzi.

Čelnik nadzornog odbora Radovan Vajagić iznosi da zadrugari sve odluke donose jednoglasno, a realizovali su ih 98 odsto. Sloga zaista krasi “Slogu”, što potvrđuje predsednik skupštine ZZ Milenko Vucelja. Zadovoljan je što sve više mladih želi da ostane u Krajišniku i svoju budućnost vide na zemlji i od zemlje.

Zadrugari, inače, pored 30 hektara oranica koje pripadaju “Slogi”, obrađuju i svojih 700, a korektnošću i poslovnošću privlače sve veći broj kooperanata. Znatno su povećali ratarsku proizvodnju, naročito suncokreta i kukuruza. Unaprediće je stavljanjem u funkciju novoizgrađenog skladišta, čije opremanje je podržala država. Naredni korak je podizanje hladnjače, preorijentacija na voće i povrće, uzgoj lekovitog i začinskog bilja…

PORODIČNE BIO-BAŠTE

– SPREMILI smo projekat porodičnih bio-bašta, kako bi aktivirali zapuštene okućnice koje dostižu 30-40 ari, kao i plastenika u polju za proizvodnju organske hrane. U planu je izgradnja i etno-kuće, zadružno-seoskih brendova za sir, med i džemove, rakiju – ističe direktor Grahovac, a zadrugarsku viziju snažno podupiru i spremni su svojom stručnošću da pomognu viđeniji sugrađani iz zemlje i sveta, koji sve češće leto provode u Krajišniku, gde troše i svoju penziju.

Izvor: Sl. PAŠIĆ, Večernje novosti

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Komentari su zatvoreni.