Nova IMT-ova fabrika zbog birokratije tek u septembru

1.731

Industrija mašina i traktora, koju je u aprilu prošle godine kupila indijska kompanija Tafe, svoju proizvodnju će izmestiti u fabriku Jarkovac u opštini Sečanj, kaže za Danas Kamal Ahuđa, zamenik direktora Tafea za evropsko tržište

Reč je, naime, o postrojenju za proizvodnju prikolica za traktore IMT-a koje je prestalo da radi pre nekoliko godina zbog lošeg poslovanja. Iako je tokom preuzimanja IMT brenda (zemljište na kome se nalazila fabrika u Novom Beogradu izuzeto je od prodaje) naglašeno da će proizvodnja na novoj lokaciji startovati za godinu dana, taj termin će ipak biti prolongiran. Kako objašnjava Ahuđa, do kašnjenja u otvaranju nove fabrike dolazi zbog toga što je Tafe, zbog administrativnih razloga, pravosnažno ušla u posed IMT tek krajem jula 2018. godine.

– Tek od tog trenutka smo mogli da počnemo da razmišljamo o pokretanju proizvodnje u Jarkovcu, a za to su naravno potrebne adekvatne pripreme. Treba naglasiti i da su postrojenja u toj fabrici u veoma oronulom stanju i zahtevaju opsežnu infrastrukturnu obnovu što takođe odlaže početak njenog rada. Ono što svakako u ovom trenutku sa sigurnošću može da se kaže je to da će IMT sa proizvodnjom u Jarkovcu početi krajem septembra – ističe Ahuđa.

Naš sagovornik napominje da je želja Tafe da više od 50 komponenti za traktore nabavlja od srpskih proizvođača, međutim, problem predstavlja činjenica da je dosta kooperanata IMT prestalo da radi tokom procesa tranzicije u Srbiji.

– Postoji jedan broj proizvođača koji posluju uspešno i poseduju potreban kvalitet kako bi proizvodili komponente za traktore IMT. U ovom trenutku više od 300.000 traktora IMT-a, od kojih su mnogi stari između 20 i 30 godina, i dalje se koriste širom nekadašnje Jugoslavije, tako da tržište za rezervne delove IMT-a svakako postoji. Na osnovu toga nameće se i logičan zaključak da je dosta poljoprivrednika u ovom regionu i dalje zainteresovano za kupovinu IMT traktora, pod uslovom da su im dostupni odgovarajući modeli – navodi Ahuđa.

Kako dodaje, jedan lokalni proizvođač kabina već radi za Tafe traktore i s njim će biti nastavljena saradnja na proizvodnji kabina za IMT traktore.

Naš sagovornik nije mogao direktno da odgovori na pitanje koliko će radnika biti zaposleno u IMT fabrici traktora, objašnjavajući da će se njihov broj postepeno povećavati u zavisnosti od toga koliko će Tafe u Srbiji biti uspešan u postizanju postavljenih ciljeva. Podsećanja radi, Ahuđa, koji je inače rođen u Beogradu i po majci „naše gore list“, prošle godine je izjavio da će što direktno, što indirektno, u IMT-u raditi oko 1.000 ljudi.

Izvor: Gojko Vlaović, Danas

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Komentari su zatvoreni.