U Sutjesci proizvodni pogon nakon pola veka!

0 1.162

U Sutjesci je pri kraju izgradnja fabrike sa hladnjačom za preradu voća i povrća. Investicija najavljuje bolje dane za naš siromašni kraj, kažu meštani Sutjeske, a prenose Večernje novosti.
Investitor je ovdašnje poljoprivredno-ribarsko preduzeće „Sveti Nikola“, a posle skoro pola veka od podizanja fabrike slada u Krajišniku, ovo je industrijski prvenac u Sečnju.
– Presrećni smo zbog nove fabrike koja najavljuje bolje dane za ovu sredinu. Ovde će zaposlenje dobiti između 100 i 120 ljudi, što znači da će isto toliko porodica osigurati svoju egzistenciju – kaže Predrag Milošević Karasi, predsednik opštine Sečanj.

mirovic-i-karasi

„Sveti Nikola“ započeo je delatnost u Sečnju pre 17 godina, a osnivači i ravnopravni vlasnici su beogradske kompanije „Neimar 5“ i „Kemoinpeks“. Firma zapošljava 200 radnika, a u Neuzini ima ribnjak, gde se na 580 hektara uspešno bavi proizvodnjom šarana. Ratarstvo i povrtarstvo zastupljeno je na 4.000 hektara sopstvenih oranica u Sutjesci, Sečnju, Banatskoj Dubici i Krajišniku. Godinama je jedan od vodećih snabdevača „Frikoma“, a uskoro će u Sutjesci početi proizvodnju zamrznutog povrća i voća.

– Proizvodni objekti i hladnjača zauzimaju 9.000 kvadratnih metara. Kapacitet prerade na najsavremenijim linijama je 14.000 tona godišnje, a vrednost investicije je 15 miliona evra. Probni start je na proleće, a redovna proizvodnja treba da krene u maju 2017. U drugoj fazi planira se širenje skladišta i prerada voća – ističe Sandra Međedović, direktor proizvodnje u novoj fabrici, odakle će 80 odsto robe odlaziti na tržište EU i Ruske Federacije.

Pod zalivnim sistemima, koji omogućavaju dve žetve godišnje, „Sveti Nikola“ ima 1.500 hektara, a sa svojih njiva obezbeđivaće 60-70 odsto potrebnog graška, boranije, kukuruza šećerca i drugih vrsta povrća za planiranu proizvodnju 15 zamrznutih mešavina. Ostatak će stizati od kooperanata iz okolnih mesta sečanjske opštine, koji će u fabrici u Sutjesci dobiti sigurnog partnera.

Ovaj razvojni koncept podržava i pokrajinska vlada, koja najavljuje povezivanje registrovanih poljoprivrednih proizvođača sa prerađivačima iz prehrambene industrije.

– Kooperantski odnos doneće svima sigurnost i zaradu, obezbediti veću proizvodnju i izvoz hrane iz Vojvodine. Bespovratnim sredstvima podsticaćemo i otvaranje novih radnih mesta – izjavio je prilikom obilaska gradilišta fabrike u Sutjesci Igor Mirović, predsednik Vlade APV.

PROJEKTI POKRAJINE ZA BANAT

Sa nedavnog zajedničkog sastanka Vlade Srbije i APV najavljena je veća pomoć nedovoljno razvijenim opštinama Banata. Mirović kaže da je među njima i Sečanj, za koji je predviđeno nekoliko projekata. Finansijski će se pomoći i školama u Sečnju, a preduzimaju se mere za celodnevni rad graničnog prelaza prema susednom rumunskom gradu Fenj.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana