Udruženja: Mediji civilnog sektora rešenje

0 1.051

SEČANJ – Predstavnici novinarskih udruženja apelovali su danas na državne organe da učine sve za opstanak višejezičnih medija i ocenili da je osnivanje medija civilnog sektora odlično rešenje za višejezično informisanje.

radio secanj

Predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) danas su u Sečnju razgovarali sa predstavnicima te lokalne samouprave i Radio Sečnja i naveli da su novinari u tom mestu osnovali udruženje građana, s ciljem da njihov medij nastavi da funkcioniše kao medij civilnog društva, odličan primer i za druge višejezične medije.

Zahtevamo od Regulatornog tela za elektronske medije, Ministarstva kulture i informisanja i drugih nadležnih institucija da otklone sve prepreke i omoguće da Radio Sečanj, ali i drugi višejezični mediji koji se nalaze u sličnoj situaciji, nastave da funkcionišu kao mediji civilnog društva„, rekao je predsednik Izvršnog odbora NDNV-a Nedim Sejdinović.

Predstavnici novinarskih udruženja pozvali su i druge novinare da razmisle o osnivanju medija civilnog društva u onim sredinama koje su u procesu privatizacije ostale bez medija, ali i tamo gde su medije „pokupovali stranački tajkuni“.

Radio Sečanj tokom privatizacije nije našao kupca, a niko od zaposlenih nema pravo na besplatne akcije. Novinari su u međuvremenu osnovali udruženje građana na predlog novinarskih udruže

Strašno je što su zaposleni spremni da preuzmu odgovornost za svoj medij, a zbog vladine uredbe da pravo na besplatne akcije nemaju oni koji su prethodno upisali takozvane Dinkićeve akcije, ovaj višejezični medij bi trebalo da bude ugašen. To je neprihvatljivo„, kazao je Nedim Sejdinović.

Ocenio je da su mediji civilnog sektora odlično rešenje za višejezično informisanje, pogotovo ako se uzmu u obzir pogodnosti koje za njih predviđa Zakon o elektronskim medijima.

Novinarska udruženja su se obavezala da će kolegama sa Radio Sečnja pružiti svu neophodnu pravnu i drugu stručnu podršku.

Sastanku su prisustvovali i predsednik Izvršnog odbora UNS-a Petar Jeremić i generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković.

Izvor: RTV

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana