Uprkos kiši Foto safari i više nego uspešan

1.136

Uprkos kiši kakvu jun ume da donese, foto zajednica u Srbiji je pokazala da se za dobar snimak vredi žrtvovati. Njih više od 80 ta želja je dovela u Jašu, gde se tokom celodnevnog programa odigrao drugi po redu foto – safari.

Fotografisale su se ulice, pijaca, Tamiš, dolma, stara katolička crkva, ali i sve ono što zaokružuje priču jednog banatskog mesta sa bogatom istorijom kao što je Jaša. Poseban utisak ostavila je tura autentičnim prevozom – traktorom i prikolicom sa koje se fotografisala priroda i Tamiš.

Koliko je Jaša sa okolinom atraktivna destinacija, pokazuje i činjenica da uprkos tome što je reč o događaju pretežno lokalnog karaktera, pozivu su se odazvali i gosti iz Rumunije i fotografi iz cele Srbije.

“Sve je počelo kao ideja, želja nas nekoliko foto entuzijasta da zabeležimo istoriju na ovaj način, ali i da okupimo fotografe i ojačamo našu foto – zajednicu. Eto prošle godine je bilo svega 20 fotografa, a sada već 80, rekao je jedan od organizatora foto safarija, Spaso Mladenovski.

Oduševljenje odzivom fotografa nije krio ni Ivan Ilijevski predsednik foto kluba CD13 iz Zrenjanina, takođe jedan od organizatora.

“Sve se više organizuju ovakvi događaji namenjeni fotografima. Fotografija ponovo ima vrednost, a evo već i u Jaša ima toliko toga da ponudi da jedan dan nije dovoljan”, rekao je Ilijevski.

Osim istorijskih znamenitosti, fotografi su imali priliku da fotografišu i nastup KUD “Jandrija Tomić Ćić” iz Krajišnika i domaće radinosti vrednih jašinskih žena.

O uspešnosti ove manifestacije govori i činjenica da će već od sledeće godine ona postati i veća, a sve uz podršku Foto saveza Srbije, opštine Sečanj, mesne zajednice i turističke organizacije opštine Sečanj.

“Pošto mi nemamo mnogo smeštajnih kapaciteta u selu i okolini, zamišljeno je da manifestacija traje jedan dan. Mada, nama je samo nebo granica. Ako se pokaže da bi bilo dobro da traje duže, postoje opcije da se i o tome razmisli. Imamo hotel u Sečnju, neki smeštaj u selu, ali bi to onda moralo još ozbiljnije da se pripremi. Želje i planovi su ogromni. Videćemo dokle ćemo na kraju stići. Moram da kažem da u svemu imamo veliku podršku mesne zajednice, opštine Sečanj, Turističke organizacije. Pokazalo se više nego dobro organizacija etno festivala od strane Udruženja žena „Ljiljan“ i skoro svih udruženja žena sa teritorije opštine Sečanj. Velika pomoć je i od strane udruženja „Mladi Jaša Tomić“, KUD-a „Jandrija Tomić Ćić“ iz Krajišnika, osnovne škole „Stevan Aleksić“ i folklorne sekcije koju vodi Dušica Ljubičić”, kaže još Mladenovski.

Sve fotografije sa safarija će biti predstavljene na izložbi krajem septembra kada će se birati tri najbolje. Obezbeđene su i novčane nagrade za fotografije koje će ocenjivati stručni žiri.

Takođe, posetioci izložbe će imati priliku da izaberu tri najbolje fotografije po njihovom mišljenju. Oni koji budu najbolji po oceni publike, mogu da računaju na robne nagrade. Reč je o opremi koja je potrebna za fotografisanje.

Kiša koja je obeležila prepodne definitivno nije pokvarila atmosferu i srdačnost domaćina, a sve je zajedno su uobličili građani, učesnici, pokrovitelji manifestacije i sponzori „Gomex“, ZZ „Modoš“, PP „Borac“ Šurjan i SUR „Mrvica“ kojima se ovim putem od srca zahvaljujemo.

Redakcija NMR Info

Galerija slika

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Komentari su zatvoreni.