Uspešno realizovanje projekta CaSTLE u opštini Sečanj

0 929

U okviru projekta “Zajednička podrška na životnom putu u pograničnom području – CaSTLE”, koji se finansira iz INTERREG-IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, u toku jula meseca upriličeno je svečeno otvaranje 10 dnevnih klubova za stara lica, u 10 naseljenih mesta u opštini Sečanj.
Projekat su od aprila meseca 2021. godine implementirali Opština Žitište, Opština Sečanj i Opština Sakalaz, sa ciljem da se unapredi dostupnost i kvalitet socijalne zaštite u lokalnim zajednicama pograničnog područja, kao i da se spreči izolovanost starijih i invalidnih lica i odloži njihova zavisnost od institucionalne nege.
Sve tri partnerske opštine se suočavaju sa sličnim izazovima u pogledu starosne strukture stanovništva, kao posledice migracionih trendova i negativne stope prirodnog priraštaja, te je saradnja na jednom prekograničnom projektu koji tretira temu socijalne zaštite time značajnija.
Kroz projekat je urađeno nekoliko značajnih stvari za opštinu Sečanj, a jedna od njih je svakako adaptacija i opremanje 10 klubova za stara lica, čime je starijim žiteljima opštine obezbeđen adekvatan prostor da se okupljaju, obavljaju socijalne aktivnosti i tako uključe u društveni život zajednice.
Takođe, 10 gerontodomaćica je prošlo adekvatan program obuke, steklo sertifikat za obavljanje pomoći u kući i bilo angažovano u periodu od 6 meseci, čime je napravljen značajan korak unapred u smislu uspostavljanja održive službe pomoći u kući za najugroženija stara i invalidna lica.
Kroz projekat je izvršena i nabavka bicikala za gerentodomaćice, kao i vozila za prevoz najugroženijih lica prilikom pružanja usluga socijalne zaštite, čime smo podigli kapacitet socijalnih usluga u upštini, a izrađen je i program mapiranja socijalnih potreba stanovništva, koji će omogućiti kvalitetnije donošenje odluka u budućnosti u ovom pogledu.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana