Veče Vlaha Bukovca

0 438

U četvrtak 19. aprila u 19 sati Spomen-zbirka Pavla Beljanskog organizuje filmsko veče posvećeno Vlahu Bukovcu, obeležavajući 90 godina od smrti poznatog slikara.
Posetioci Spomen-zbirke moći će da pogledaju film autorke Branke Šeparović (serijal „Škrinja“, realizacija Hrvatska radio-televizija). Jednosatni dokumentarac koji prikazuje najznačajnije događaje iz života Vlaha Bukovca (Cavtat, 4. avgust 1855 – Prag, 23. april 1922), prati i bogat slikarev opus ističući njegov sveukupan značaj za likovnu umetnost. Film započinje pričama o Bukovčevom detinjstvu u Cavtatu i prvim susretima sa bojama koje je pravio od cigli i plavila za veš. Avanture sa putovanja po Južnoj i Severnoj Americi, godine obrazovanja na Visokoj školi lepih umetnosti u Parizu i boravak u Velikoj Britaniji, po povratku u Hrvatsku nastavljaju se angažovanjem u likovnom životu Zagreba i osnivanjem Društva hrvatskih umjetnika. Tokom praškog perioda, radeći kao profesor na Akademiji te evropske umetničke metropole, Bukovac utiče na formiranje mnogih slikara iz južnoslovenskih zemalja. Aktovi velikog formata uz portrete i pejzaže, najčešće su teme ovog predstavnika akademskog realizma, koji svojim delom pripada internacionalnoj školi s kraja 19. i početka 20. veka.
Monumentalnom slikom Velika Iza, koje je danas u sklopu stalne postavke Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, na pariskom Salonu 1882. godine Vlaho Bukovac je prvi put pobudio pažnju francuske kritike. Delo je nagrađeno zlatnom medaljom, a u umetnički fond novosadskog muzeja uključeno je 1965. godine. Zahvaljujući njemu ustanovljena je Nagrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, kojom se svake godine nagrađuju mladi istoričari umetnosti za najbolji diplomski rad odbranjen na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana