Vojvođani zainteresovani za kulturu, ali nemaju novca ni za knjigu

0 622

Vojvođani, u odnosu na sve građane Srbije, najviše novca i vremena izdvajaju za kulturu, pokazuju rezultati studije Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Istraživači su razgovarali sa 1.565 građana iz svih delova Srbije i u okviru studije „Kulturne potrebe i navike građana Srbije“ naveli koliko se čita, posećuje pozorište, gledaju filmovi i generalno, izdvaja za kulturu. Istraživanje pokazuje da Srbi nisu naročito zainteresovani za kulturu, a oni koji jesu nemaju bogat sadržaj da biraju šta će posetiti. Međutim, stanovnici gradova su malo bolje pokriveni kulturnim sadržajima, a građani Vojvodine se najviše i sami bave umetnošću kada se posmatra cela Srbija. Najviše se bave pevanjem i igrom uz muziku – i to najviše kolom, a potom i ozbiljnijim plesom, ručnim radom i slikanjem.

Predstava u OKC-u

3D filmovi u bioskopu poboljšavaju statistiku

Svaki četvrti građanin Vojvodine smatra da se u njegovom mestu retko održavaju bioskopske projekcije, a većina tvrdi da nema vremena da ide u bioskop ili da u njegovom mestu bioskop ne postoji. S druge strane, istraživači su naveli da je razvoj tehnologije doveo do pada posete bioskopa u Srbiji, a blagi porast posete doveli su 3D bioskopi.

Bioskop redovno u Sečnju. Više o tome pročitajte ovde>>>

U suštini, ovo znači da građani radije skidaju filmove na internetu ilegalno, pa ih gledaju kod kuće, a iz interesovanja i iskustva posete bioskop da pogledaju film u 3D.

Najveću pozorišnu publiku ima Vojvodina, a u pozorište najčešće idu visokoobrazovani iz gradova. I među ljubiteljima baleta i opera najviše je Vojvođana u celoj Srbiji.

Takođe, biblioteke i knjižare najčešće posećuju stanovnici Vojvodine.

Za sve navedena kulturna zadovoljstva i potrebe, Vojvođani mesečno izdvajaju najviše 5.000 dinara i to manji procenat Vojvođana.

Podsetimo, 021 nedavno je pisao da prosečna porodica u Vojvodini mesečno nema novca ni za jednu knjigu, te da pojedina domaćinstva ne poseduju ni osnovnu belu tehniku. Da je kultura, zbog niskih prihoda, na dnu liste potreba Vojvođana ustanovio je Republički zavod za statistiku i zaključio da, u suštini, Vojvođani svakog meseca troše više nego što zarađuju.

Na obrazovanje i hobije (učenje stranih jezika, ples, bavljenje umetnošću…) najmanje novca izdvajamo jer većina ode na komunalije, te ne čudi da četvrtini stanovništva ozbiljno preti siromaštvo.

Izvor: 021.rs

Dobijte obaveštenja u realnom vremenu odmah nakon objavljivanja nove vesti.

Možda vam se sviđa i
Ostavi komentar

Vaša email adresa neće nigde biti prikazana